A nemzetállamokat, Magyarországot semmi sem pótolhatja, "semmi nem adhat nekünk hazát, csak a szülőföldünk" - fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter a szerződéses állomány alapkiképzést követő ünnepélyes eskütételén Szentendrén.

A miniszter az MH Altiszti Akadémián mondott ünnepi beszédében azt mondta, a brexit után, a migráció láttán az Európai Unió vezetőinek a válasza az volt, hogy még több Európa és egyre kevesebb nemzetállam, egyre kevesebb nemzetállami döntés, hatáskör, pedig a nemzetállamokat semmi nem pótolhatja.

Hozzátette azt is, hogy

Európában a keresztény értékek eltűnőben vannak, ezért nekünk fel kell mutatnunk a keresztény értékeket is.

Kép letöltéseA nemzetállamokat semmi nem pótolhatja Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Simicskó István közölte:

amíg vannak fiatalok, akik a haza védelmét életük feláldozásával is vállalják, addig van Magyarországnak, a magyar népnek jövője.

Úgy fogalmazott, ma világpolgári globalizációban élünk, ahol felerősödik a tiszteletlenség rossz kultúrája, a gyűlöletkeltetés, a lejáratás, az uszítás, a most esküt tevők azonban megmutatják, hogy vannak fiatalok, akik a rendet szeretik, akik a biztonságra esküsznek és az értékeket helyesen látják és a tisztelet kultúráját vallják.

A miniszter Deák Ferencet idézte, aki szerint nem uszítással, hanem tettekkel lehet a hazát építeni.

Kép letöltéseMindenhol elismeréssel szólnak a magyar katonák tudásáról Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Simicskó István szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség kiváló képességű állományból áll, katonái ma is helytállnak szerte a világban. Mintegy ezer katona van külföldön, vesz részt NATO-szövetségeseink és valamennyi nemzetközi közösség által képviselt koalícióban, és mindenhol elismeréssel szólnak a magyar katonák tudásáról, felkészültségéről, lelkiismeretes, bátor kiállásáról - tette hozzá.

Hangsúlyozta:

ugyanígy déli határaink védelmében is kimagaslóan látták el új feladatukat a magyar katonák az elmúlt másfél-két évben.

A miniszter arra is emlékeztetett, hogy megkezdődött a Magyar Honvédség fejlesztése, ezt a Zrínyi 2026 program tartalmazza.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Közölte:

a kormány legutóbb döntött arról, hogy jövőre 0,1 helyett a GDP 0,15 százalékával emeli a védelmi költségvetést,

s ennek köszönhetően nagyobb intenzitással lehet folytatni a katonák megbecsülését célzó intézkedéseket. Hozzátette, hogy a haditechnikai eszközök korszerűsítésének időszaka is elérkezik, jelezve: ennek  apró lépései már érzékelhetők.

A csütörtöki eseményen 154-en tettek ünnepélyes esküt Szentendrén.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)