Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0 Történet, ideológia, propaganda címmel jelent meg a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének új kötete. A könyvet dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök méltatta január 29-én, pénteken a Stefánia Palotában tartott bemutatón.

A több mint 200 fő részvételével megrendezett könyvbemutatón kiosztott sajtóanyag szerint magyar szerzők tollából még nem született hasonló elemzés. A kötetben áttekintik napjaink terrorizmusának kialakulását, részletesen bemutatják a ma legrettegettebb terrorszervezet, az Iszlám Állam létrejöttét, haderejének fejlődését, anyagi forrásait, stratégiáját és politikáját, valamint ideológiáját, illetve propagandáját is. Felvázolják továbbá az afganisztáni, az iraki és a szíriai helyzetet, a síita-szunnita ellentétek mozgatórugóit és a Nyugat politikai, illetve katonai tévedéseit.

Kép letöltéseFotó: Galovtsik Gábor

A könyv előszavában dr. Simicskó István honvédelmi miniszter azt írta: az Iszlám Állam újdonság az eddig létezett terrorszervezetek hosszú sorában: államként lép fel, lokális terjeszkedést folytat, de a világ jelentős részét – jelenleg elsősorban Európát – tekintve átfogó ambíciói vannak. Földrészünk számára fenyegetést jelent, hiszen terrorsejtjei jelen vannak, és hatékonyan toboroznak új híveket a kontinensen. A tárcavezető megjegyzi azt is, hogy a magyar katonák is jelen vannak Irakban, és egészen pontosan Erbilben teljesítenek szolgálatot, ahol egyebek mellett a kurd harcosok kiképzésével is foglalkoznak.

Kép letöltéseFotó: Galovtsik Gábor

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a bemutatón hangsúlyozta: hiánypótló mű született, mert bár sokat lehet hallani a sajtóban az Iszlám Államról, csak keveset tudni róla. Szerinte a döntéshozók – legyenek azok katonai, vagy politikai vezetők – nehezen tudják megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel hatékonyan lehetne fellépni a terrorszervezet, s főleg annak propagandája ellen. A vezérezredes rámutatott, hogy nehéz egy olyan szervezettel szemben fellépni, amely tagjai a halált dicsőségnek, sőt elismerésnek tekintik. „Most végre megjelent egy olyan mű, amely mindenki számára világosan megmutatja, hogy mit is jelent az Iszlám Állam” – hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Galovtsik Gábor

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója a rendezvényen elismerését fejezte ki a megjelent kötettel kapcsolatban és elmondta, hogy megdöbbenve áll az előtt a világ, ami a terrorizmus terén történik. „Ugyanis olyan értékvezérelt emberekkel, ahol dicsőség a halál, gyakorlatilag nem lehet mit kezdeni, ezért nagyon nagy a felelősség” – tette hozzá. A kötettel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy nagyon sajátos műről van szó, hiszen egy szakkönyv, amely ugyanakkor a kor egyik legnagyobb problémája iránt érdeklődő laikus olvasó számára is hasznos lehet.

Kép letöltéseFotó: Galovtsik Gábor

Dr. Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének vezetője, a szerzők egyike elmondta: az Iszlám Állam ugyan visszaszorulóban van a szíriai és iraki területein, de működését mindinkább áthelyezi a világ más pontjaira. Ebben segítségére vannak például az afrikai terrorszervezetek és megjelent az olyan országokban is, mint Líbia és Tunézia, illetve több európai államban is. Szólt arról, hogy ugyan Magyarország számára a szervezet nem jelent közvetlen veszélyt, hiszen itt nincs jelentős számú iszlám közösség, mint például Franciaországban, vagy Belgiumban, de „magányos farkasok”, öngyilkos merénylők ide is jöhetnek.

A könyvet dr. Besenyő János mellett dr. Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének munkatársa, dr. Prantner Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének tudományos segédmunkatársa, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének külső kutatója és dr. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, az MTA és a SZTE együttműködésében létrehozott Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársa írta.

(Honvédelmi Minisztérium)