Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta a Richard Shelby szenátor által vezetett amerikai szenátusi delegáció tagjait október 11-én, szerdán, Budapesten.

A tárgyalás során a felek a globális és regionális biztonságpolitikát érintő egyes kérdések mellett a két ország katonai kapcsolatairól és a további együttműködés lehetséges területeiről egyeztettek egymással.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Dr. Simicskó István az egyeztetésen elmondta, hogy Európa biztonsági helyzete az utóbbi fél évtizedben sokat romlott, hiszen keleti és déli irányból egyszerre jelentkeznek kihívások. A terrortámadások szinte mindennapossá váltak Európában és ezek többségét az illegális bevándorlással érkezett migránsok követték el, amely azt jelzi, hogy egyértelmű összefüggés van a tömeges illegális migráció és a nemzetközi terrorizmus között. A honvédelmi miniszter hozzátette: az elmúlt két évben több mint 420 ezer migráns haladt át hazánkon, ezzel együtt közel 1000 potenciális terrorista személy érkezhetett Európába. Egyedül Magyarország és később a visegrádi országok összefogása - kiegészülve déli szomszédainkkal - tudta megállítani az illegális bevándorlási hullámot, és  ez azt is bizonyítja, hogy a V4 partnerségi együttműködés soha nem látott mértékben erősödött és ez az összefogás példaértékű Európában. Kijelenthetjük, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában. Hazánk és a magyar családok biztonsága, a nemzeti kultúrán nyugvó európai értékek megőrzése és az ezeréves múltunkból fakadó keresztény társadalmi rendünk megvédése nemcsak hogy kötelességünk, de egyben közös érdekünk is.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az Amerikai Egyesült Államok hazánk egyik kiemelt fontosságú stratégiai partnere a védelmi együttműködés terén és ezzel együtt a szövetségi rendszerben.  A honvédelmi miniszter köszönetét fejezte ki, hiszen az oktatási és képzési, valamint a fejlesztési támogatások mellett, a különleges műveleti képesség kialakításában is segítette az amerikai szövetséges a Magyar Honvédséget. Ez az együttműködés 1993 óta aktívan valósul meg. „Katonáink együtt szolgálnak Irakban, Afganisztánban és Koszovóban, és e hatékony katonai együttműködést erősítik a rendszeres hadgyakorlatok is Magyarország területén, valamint szerte a világban” – fogalmazott a miniszter.

A szenátusi delegáció tagjai üdvözölték, hogy Magyarország elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztésében és modernizálásában, valamint hogy a nemrégiben elindított Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program  részeként  célunk az önkéntes tartalékos rendszer megújítása, a modernizáció és képességeink fejlesztése. Elismerik erőfeszítéseinket az iránt, hogy NATO tagországként nemzetközi kötelezettségvállalásainkat továbbra is kiemelkedő módon kívánjuk teljesíteni és vállaltuk, hogy a védelmi költségvetés évente a GDP 0,1 százalékával emelkedik, így 2024-re a védelmi költségvetés összege elérheti majd a GDP 2%-át.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az amerikai szenátus tagjai megerősítették, hogy támogatják a védelmi fejlesztések terén a magyar fél elképzeléseit, ezzel együtt a felek reményüket fejezték ki a katonai kapcsolatok további erősítése és fejlesztése terén.

(Honvédelmi Minisztérium)