Ismét teljessé vált a Gripen-flotta, miután a Magyar Honvédség 30-as oldalszámú JAS 39 C Gripen repülőgépe a helyreállítás után ma kora délután visszaérkezett a kecskeméti repülőbázisra.

Simicskó István honvédelmi miniszter még év elején tett ígéretet arra, hogy idén ismét teljessé válik a Magyar Honvédség Gripen-flottája. A Magyar Honvédség 30-as oldalszámú JAS 39 C Gripen repülőgépe a helyreállítás után ma kora délután érkezett vissza a kecskeméti repülőbázisra. Ezzel ismét 14 harcászati repülőgép látja el hazánk légtérvédelmi feladatait.

Emlékezetes, hogy 2015. június 10-én egy kiképzési repülés során a repülőgép pilótája kiemelkedő helytállással, saját testi épségének kockáztatása mellett végzett kényszerleszállást, amelyre a futómű rendellenes működése miatt volt szükség.

A MH harcászati repülő erői számos szövetségesi gyakorlaton és műveleti feladatban bizonyították rátermettségüket és vívtak ki elismerést. A Gripen repülőgépek akár több évtizedig is meghatározó elemei lesznek a Magyar Honvédség repülő erőinek.

(Honvédelmi Minisztérium)