Az afganisztáni magyar szerepvállalást és a kétoldalú védelmi együttműködést - azon belül kiemelten az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség húszéves partneri kapcsolatát - méltatta az amerikai védelmi minisztérium Hende Csaba honvédelmi miniszter washingtoni látogatásáról kedden kiadott tájékoztatójában.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a Pentagonban folytatott megbeszélésen az amerikai tárcát vezető Leon Panetta „mély elismerését fejezte ki" Magyarország régóta tartó afganisztáni szerepvállalásáért a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében. Kiemelte a magyar csapatok hozzájárulását az északi parancsnokság tevékenységéhez, valamint azt, hogy Magyarország ősztől ismét a kabuli repülőtér védelmének vezetését tervezi.

Megemlítette az amerikai összefoglaló, hogy a két miniszter a katonai költségvetés kérdéseiről is tárgyalt, továbbá Magyarország balkáni koalíciós hozzájárulásáról és a szíriai politikai helyzetről.

Emlékeztetett a közlemény arra is, hogy Hende Csaba részvétét nyilvánította Leon Panettának annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni támadás során négy amerikai - köztük Chris Stevens nagykövet - életét vesztette. Ami az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség együttműködését illeti, Panetta „méltatta a partneri kapcsolat sikereit", beleértve a közös műveleteket.

Hende Csaba korábbi tájékoztatása szerint ezzel kapcsolatban a két miniszter egyetértett abban, hogy az átstrukturálódó transzatlanti kapcsolatrendszer erősítése továbbra is fontos és ennek jó eszköze lehet közös gyakorlatok és kiképzések megtartása.

(Fotó: defense.gov)

(MTI, Honvédelmi Minisztérium)