Az aradi 13 vértanúsága üzen a mai kornak is, a mai nemzedékeknek is. Ékes példája annak az összefogásnak, annak a képességnek, amelyre mindig is szükség volt itt, a Kárpát-medencében és Közép-Európában – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 6-án, pénteken, Budapesten, Knézich Károly honvéd tábornok szobrának koszorúzásakor.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban résztvevő, majd halálraítélt honvédtisztek, az aradi vértanúk egyikére, Knézich Károly vezérőrnagyra emlékeztek a kéttannyelvű Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon előtt. A honvéd tábornok mellszobra előtt dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere emlékeztetett arra, hogy Karlo Knezić horvát határőrcsaládba született 1808-ban. Katonaként szolgált Galíciában, a tiszti iskolát Grazban végezte el, majd az 1848-49-es szabadságharc idején már honvédtisztként, tábornokként harcolt a Habsburg Birodalom ellen. Részt vett olyan híres ütközetekben, mint például a tápióbicskei csata, a komáromi ütközet és Buda ostroma.

Kép letöltéseFotó: HM

„Amikor visszatekintünk a történelembe, érdemes megnéznünk a halálra ítéltek utolsó szavait, mondatait. Knézich tábornok úr utolsó mondata a következő volt: »Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette össze így a kártyákat«” – emelte ki dr. Simicskó István, majd hozzátette: „bölcs üzenet egy végóráját élő tábornoktól, figyelmeztetés is egyben nekünk is, az utókornak is és feltehetjük a kérdést magunknak, hogy mi keresztények szeretjük-e egymást? Képesek vagyunk-e összefogni? Az európai civilizációnk, amely keresztényi talapzaton áll, képes-e kibírni a XXI. század terheit, kihívásait, az új típusú népvándorlást, ami más civilizációból érkezik Európába.” A honvédelmi miniszter beszédében aláhúzta, hogy a közép-európai népek tanultak a történelemből és a történelem hibáiból „és példát mutatunk a megértésben, a kölcsönös tiszteletben, a barátságban, az együttműködésben. Ez a helyes út, ez az egyetlen igaz út, ami előttünk áll.”

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen jelen volt Mladen Andrlic, Horvátország új budapesti nagykövete is, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a történelemből nem szabad egyes eseteket kiemelni, hanem annak egészéből kell tanulni, és közösen összefogva építeni a jelent, s a jövőt.

Gojtán Anna, a kéttannyelvű iskola igazgatója az intézmény diákjai előtt kiemelte, hogy minden történelmi ünnep üzenettel bír. Habár ma már nem kell várfalakat védeni és kardot rántva ellenséggel küzdeni, mégis tanulhatunk azoktól, akik ezt a korábbi évszázadokban megtették. „Mert ők kiálltak őseikért, anyanyelvükért, és kultúrájukat, harcoltak szabadságukért. Kiálltak mind a horvát, mind a magyar népért. Mindez üzenet a mának és nekünk is” – fogalmazott.

(honvedelem.hu)