A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban rendezték meg a honvédelem napja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét május 15-én. A rendezvényen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is részt vett.

A magyar szabadságharcban a honvédsereg egyik legnagyobb győzelmét 1849. május 21-én aratta, amikor többhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. 1992 óta minden évben az évfordulón a honvédelem napját ünneplik. A honvédelmi tárca május 15-én, kedden tartotta központi ünnepségét Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Az eseményen dr. Simicskó István mondott ünnepi beszédet.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A tárcavezető köszönetét fejezte ki a katonák felé. „Amikor kapunk, akkor adnunk is kell. Önöktől szolgálatot kapott a nemzet, biztonságot adnak civil polgártársainknak, ezért úgy van rendjén, ha mindenki, aki tud, megköszöni az önök szolgálatát” – fogalmazott a miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: minisztersége évei alatt a Magyar Honvédség óriási építkezésbe és fejlesztésbe kezdett. „Az elmúlt három évben tettünk azért, hogy a Magyar Honvédség ismét erős legyen, ismét büszke legyen rá a nemzet, és meg tudja védeni Magyarországot” – mondta dr. Simicskó István, aki leköszönő miniszterként megköszönte a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium valamennyi katonájának és munkatársának áldozatos munkáját.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Az eseményen - amelyen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes és Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is - több mint nyolcvanan részesültek elismerésben és vehettek át művészeti díjat, a Magyar Honvédség húsz katonájának pedig dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök „Az év katonája” kitüntető címet adományozta.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A rendezvény a Honvéd Együttes ünnepi műsorával zárult.

Kép letöltéseFotó: Tóth László

(honvedelem.hu)