A Washington mellett található Andrews katonai légi bázis UH-1N programjának megtekintésével veszi ma kezdetét Hende Csaba honvédelmi miniszter Amerikai Egyesült Államokban tett hivatalos látogatása.

Az egyhetes program legfőbb eseménye a Leon Panetta amerikai védelmi miniszterrel való pénteki találkozó lesz, amelyen a felek várhatóan szót ejtenek majd a magyar-amerikai védelmi együttműködés legfontosabb kérdéseiről, a közös afganisztáni szerepvállalásunkról, valamint a Nyugat-Balkán és a Közel-Kelet biztonságpolitikai helyzetéről.

A washingtoni látogatást követően a miniszter által vezetett delegáció Tampában találkozik az amerikai Központi Parancsnokság és a Különleges Műveleti Parancsnokság vezetőivel, akikkel a magyar műveleti szerepvállalásról és a képességfejlesztés további lehetőségeiről egyeztet. A program részeként a magyar küldöttség részt vesz a sarasota-i magyarság tagjainak állampolgársági eskütételén, amelyen Hende Csaba ünnepi beszédet mond és beiktatja hivatalába dr. Gergátz István tiszteletbeli magyar konzult.

(MTI, Honvédelmi Minisztérium; fotó: HM Sajtóiroda)