Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter törökországi hivatalos programjának második napján ellátogatott az ankarai Atatürk Mauzóleumba, ahol – a két nép barátságát hangsúlyozva - koszorút helyezett el a független Törökország első elnökének síremlékénél.

A miniszter több, a hadiipar területén is jelentős török vállalatot tekintett meg pénteken, amellyel kapcsolatban kifejtette: a magyar kormány kiemelten kezeli a hazai védelmi ipari kapacitások erősítését. Nemzeti érdekünk, hogy a magyar védelmi ipar a korábbinál jelentősebb mértékben bekapcsolódjon a nemzetközi hadiipari együttműködésbe.

Kép letöltéseFotó: HM

Érdekeltek és nyitottak vagyunk a védelmi ipari együttműködési lehetőségek feltárásában, és ezt a tegnapi napon aláírt megállapodással is kifejeztük.

Kép letöltéseFotó: HM

A Magyar Honvédség fejlesztése érdekében a védelmi költségvetés évente emelkedik, így annak mértéke már 2024-re eléri a GDP 2%-át.  Nemrégiben indult el az elmúlt negyedszázad legátfogóbb és legnagyobb fejlesztési és modernizációs programja, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. A komplex és átfogó program célja egy, a hazánk védelmét magas szinten ellátni képes, nemzetközi kötelezettségvállalásainkat továbbra is kiemelkedően teljesítő hadsereg létrehozása.

(Honvédelmi Minisztérium)