Újbudai Őszköszöntő címmel rendeztek fesztivált a 11. kerületi Bikás parkban szeptember 10-én, vasárnap. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a rendezvény fővédnöke szerint a kicsiket és nagyokat egyaránt megmozgató napnak a sport szeretete mellett egy fontos társadalmi kapcsolat építése is célja: az, hogy a civileket és a katonákat közelebb hozza egymáshoz.

„Itt vannak katonáink, a rendőrök és a tűzoltók is. Azok a szervezetek, azok a testületek, intézmények, akik a közösséget szolgálják határaink védelmében és máshol védik a hazát, védik az emberek biztonságát, fontos, hogy találkozzanak a fiatalokkal és az újbudai emberekkel" – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy az Újbudai Őszköszöntő fesztiválra és a hozzá hasonló rendezvényekre azért is szükség van, mert „a sorkatonai szolgálat megszűnése óta nagyon szűkké vált az a kapcsolat, ami lehetőséget ad a honvédség találkozására a civil világgal, az állampolgárokkal. Ezért fontos, hogy ott legyünk minden olyan rendezvényen, ahol sok ember fordul meg és nyilván a honvédséget is igyekezünk népszerűsíteni, ezen is belül a katonai hivatást."

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A rendezvényen, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság katonáinak közös sátránál minden érdeklődő kipróbálhatta, milyen is teljesíteni egy akadálypályát sisakban, repeszálló mellényben gépkarabéllyal a kézben. Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere maga is és kisfia, valamint Rubint Réka személyi edző is vállalták a megmérettetést.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

„Kiválóan helyt állnak a fiúk, eszközöket, fegyvereket hoztak, bemutatják a gyerekeknek, hogy végül is miről is szól a katonaság, nyilván játékos és kedves formában, úgyhogy szerintem ez egy jó alkalom. Látszik, hogy milyen sikere van, a katonáinkat mennyire szeretik a gyerekek, a felnőttek is tisztelik őket és szívesen beszélgetnek velük, találkoznak velük" – mondta dr. Simicskó István.

(Honvédelmi Minisztérium)