A belső egység adta az 1848-49-es forradalom valódi erejét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 14-én, kedden, az újbudai önkormányzat ünnepségén.

A tárcavezető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban azt mondta: az akkori összefogás és az egység párosult a szabadságba vetett hittel. Ugyanakkor a szabadságharc későbbi sikere, a kiegyezés nem történhetett volna meg a politikai vezetők éleslátása és kiváló helyzetértékelése nélkül.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Dr. Simicskó István szólt arról is, hogy a forradalom hőseit nem a helyzet tette naggyá, hanem a saját lélekjelenlétük, bátorságuk és a neveltetésük. Ezért van nagy felelősség a mai iskolákon és családokon is, hiszen rajtuk múlik, hogy „tudunk-e karaktereket nevelni, tudunk-e hazafiakat nevelni, akik mindig meglátják a helyzet adta lehetőségeket és mindig kiállnak a magyar szabadság ügye mellett” – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere beszédében rámutatott: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc olyan ideált, nemzetképet festett fel, amely a mai napig példaértékű. „Elődeink szabad országról álmodtak, egyenlő polgárokról, virágzó gazdaságról, gyarapodó nemzetről” – fűzte hozzá azzal együtt, hogy ezért az álomért sokan adták az életüket.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

Megjegyezte: a szabadságharc és a 150 éve történt kiegyezés tanulsága éppen az, csak azokat az ügyeket lehet sikerre vinni, amelyek egységbe tömörítik a nemzetet. Ugyanakkor az is kellett ehhez, hogy Deák Ferenc és társai még akkor is küzdöttek az ügyért, amikor már nem volt remény, és mindenki más feladta – fogalmazott. A polgármester szavai szerint március 15-e a szabadság és a bátrak ünnepe, hiszen addigi történelme alatt talán soha nem mutatta meg olyan erővel a magyarság, hogy egy szabadságszerető nemzet.

Az ünnepségen átadták a Pro Urbe Újbuda díjat, valamint elismerést kaptak sportolók és edzők is.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

(honvedelem.hu)