Az országok közötti együttműködés lehetőségét térképezte fel Törökországban Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere.

A tárca vezetőjét 2017. november 23-án Ankarában török hivatali kollégája, Nurettin Canikli  katonai tiszteletadás mellett fogadta, a nemzetvédelmi minisztériumnál.

Kép letöltéseFotó: HM

A két tárcavezető a négyszemközti tárgyalás, majd a küldöttségek közötti egyeztetést követően egy megállapodást írt alá a védelmi ipari minősített adatok kölcsönös védelmére vonatkozóan, majd két szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek. Ezt követően a két miniszter közös sajtótájékoztatót tartott. Dr. Simicskó István beszédében történelmi pillanatnak és sokéves munka eredményének nevezte a dokumentumok aláírását. Kiemelte: az Európában élő népek biztonságának egyik garanciája a török hadsereg ereje, annak képességei, valamint Törökország stabilitása.

A védelmi együttműködés mind a magyar, mind a török nép számára fontos, és tovább erősíti a két nép barátságát - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Kép letöltéseFotó: HM

Nurettin Canikli felszólalásában rámutatott: Magyarország Törökország barátja, amit nemzetközi színtéren nyújtott támogatásával is bizonyít. A mostani szerződések keretében a két fél megosztja egymással lehetőségeit és képességeit.

Magyarországnak és Törökországnak egyaránt erős haderőre és védelmi rendszerre van szüksége - szögezte le a török nemzetvédelmi miniszter.

Dr. Simicskó István az MTI-nek azt mondta: a védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozat magában foglalja a védelmi ipar, a logisztika, a gyakorlatok, a képzések, a tanfolyamok, tehát az oktatás területét is.

Kép letöltéseFotó: HM

A hadtörténeti együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozatot illetően kifejtette: Magyarország emléktáblát szeretne állítani az első világháborúban Gallipolinál a Dardanellák védelmében harcoló mintegy 200 magyar katona emlékére. Jövőre lesz az első világháború lezárásának 100 éves évfordulója, és a gesztust a török fél is támogatja - hívta fel a figyelmet a magyar miniszter. Hozzátette: a szándéknyilatkozat részét képezi a kutatás, a közös hadtörténeti múlt feltérképezése is.

Dr. Simicskó István vasárnapig tartó törökországi látogatása során több török védelmi ipari vállalat üzemét is felkeresi.

Kép letöltéseFotó: HM

A miniszter az interjúban arról számolt be, hogy az első nap két hadiipari cég profilját ismerte meg. Kiemelte, hogy Törökország valós harci tapasztalatokkal rendelkezik. Mint mondta: látogatásának célja, hogy tájékozódjon a török haderő lehetőségeiről. Az Egyesült Államok után Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével.

Dr. Simicskó István egyúttal emlékeztetett: egy NATO-irányelv értelmében a tagországok védelmi képességit növelni kell és az országok GDP-jének 2 százalékát védelmi költségvetésére kell fordítani. Magyarország vállalta, hogy ezt 2024-re eléri.

A minisztert az előző török nemzetvédelmi miniszter, Fikri Isik hívta meg még a felső szintű stratégiai tanács június végi ülésén, hogy új területekkel bővítsék a két ország közötti együttműködést.

(MTI, HM)