A V4 keretében megvalósuló észtországi magyar katonai szerepvállalás volt a fő témája dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, illetve Hannes Hanso, az észt parlament védelmi bizottságának közelmúltban kinevezett elnöke, korábbi védelmi miniszter közti, december 8-ai, csütörtöki találkozónak.

Hannes Hanso örömmel utazott Magyarországra a hagyományosan jó magyar-észt kapcsolatok okán és hangsúlyozta a két ország közötti védelmi-politikai kapcsolatok fontosságát. A találkozón - a V4 keretben megvalósuló észtországi magyar katonai szerepvállalás mellett - szó esett arról is, hogy Magyarország 2019-ben ismét felvállalja a NATO balti légtérrendészeti műveletének ellátását.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A felek a védelmi együttműködés fejlesztésének újabb lehetséges területeiről is egyeztettek. Az európai migrációs válság kapcsán az észt kormány álláspontját kifejtve a korábbi védelmi miniszter elmondta: a menekültelosztási rendszert nem lehet automatikus, csakis önkéntes alapú.

Hannes Hanso magyarországi tartózkodása alatt ellátogat az MH Pápai Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezredhez (HAW) és előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Kép letöltéseFotó: Dévényi Veronika

A megbeszélést követően dr. Simicskó István és Rein Oidekivi észt nagykövet aláírta a minősített információk cseréjéről szóló kormányközi megállapodást, mely egyezmény elősegíti és biztosítja a szorosabb együttműködést a minősített adatok cseréjében és kölcsönös védelmében.

Az egyezmény aláírásán részt vett Hegedűs Tamás, az egyezményért szakmai felelős BM Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnökhelyettese. A jövőben kicserélt, vagy keletkezett minősített adatok számára a Nemzeti Biztonsági Felügyelet biztosít védelmet.

(Honvédelmi Minisztérium)