Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az ipari nagyjavításból visszatérő Mi-17-es szállítóhelikopterek üzembe helyezési ünnepségét követően a szintén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén megrendezett honvédelmi táborba is ellátogatott július 25-én, kedden.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága eddig is évről évre megrendezte a különböző alakulatok nyári ifjúsági táborait, azonban immár második esztendeje, hogy ezeket Honvédelmi Tábor gyűjtőnéven a Magyar Honvédség égisze alatt rendezik meg.

A sorozatnak óriási sikere van a középiskolás korú fiatalok körében: idén már 920 fő vesz részt a 23 meghirdetett turnus valamelyikén – ez háromszorosa a tavalyi jelentkezők számának. A táborok népszerűségét jól példázza, hogy a helyek az előzetes regisztrációk alapján mind beteltek, és megfigyelhető, hogy a nemek aránya is évről évre javul – az idei táborok létszámát már mintegy egyötöd részben lányok teszik ki.

Kép letöltése

Az idén először tematikus jelleggel megszervezett táborokban többek között zenekari, lovas, túlélő, önvédelmi, légierő és hadtörténész tevékenységekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődő fiatalok június közepétől, az ország mintegy 12 különböző helyszínén.

A szűk egy hét alatt a gyerekek sokszínű programokon keresztül nyerhetnek betekintést nem csak az általuk választott témakörökbe, hanem azon területekbe is - például testnevelés, tereptan - melyekkel olyan képességeket és ismereteket sajátíthatnak el, amiket a mindennapi életük során is hasznosítani tudnak.

Kép letöltése

A nagy katonai hagyományokkal rendelkező Szolnok az elmúlt hét év során megközelítőleg 700 fiatal nyári táborozásának helyszínét biztosította a város helikopterbázisának területén. Idén két turnus indult a légierő mindennapjait megismerni vágyók számára. A táborozók a teljeskörű gondoskodás részeként már a megérkezésük napján meghallgattak egy szabályzatismereti előadást a munka-, tűz- és balesetvédelmi szabályzat alapjairól, és ezt követően kezdődhetett meg a honvédelmi oktatás, ahol az önvédelmi, alaki- és katonai tereptan foglalkozásokon az alapvető fogásokat és mozdulatokat, térképismeretet, illetve a tájoló használatának és a távolságbecslés legfontosabb elemeit sajátíthatták el. Egy-egy feladat során a fiatalok csak csapatmunkával érhettek el jó eredményt, így megismerhették a bajtársiasság lényegét. A sokrétű foglalkozásokon megszerzett tudást később az élet bármely területén hasznosítani tudják, és általuk megállják majd a helyüket bármilyen körülmények között.

Kép letöltése

Dr. Simicskó István látogatása alkalmával személyesen beszélgethetett és kérdezhetett a táborozó fiúk és lányok első benyomásairól. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a megváltozott biztonságpolitikai kihívásokkal teli világunkban elősegítsük a fiatalok hazafias elköteleződését, s hogy a felnövekvő nemzedék tagjai a jövőjük szempontjából felelős döntéseket hozzanak.

A tárcavezető a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán kijelentette: meggyőződése, hogy jó döntést hoznak azok a fiatalok, akik a katonai hivatást választják, hiszen egy tervezhető, kiszámítható, megfelelő anyagi biztonságot nyújtó, magasan kvalifikált életpálya modellt választanak, emellett pedig egy olyan közösséghez való tartozás mellett teszik le a voksukat, mely egész életükre pozitív hatással lesz.

Kép letöltése

Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere is részt vett a látogatáson, ahol elmondta: öröm azt tapasztalni, hogy a nyári szünidőt nemzeti értékeink mentén, hasznosan, ismereteket szerezve tölti az ország számos megyéjéből ide érkező fiatal. A polgármester hozzátette, hogy külön büszkeség számára, hogy Szolnok is otthont adhat a Honvédelmi Tábornak, ahol sokrétű élménnyekkel gazdagíthatják az innen hazatérő gyerekeket, fiatalokat.

(Honvédelmi Minisztérium)