A második világháború során a Don-kanyar mentén zajlott harcok helyszínére, Voronyezsbe érkezett kétnapos kegyeleti látogatásra július 6-án, csütörtökön dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

A honvédelmi minisztert csütörtök délután hivatalában fogadta Alekszej Vasziljevics Gorgyejev, Voronyezs megye kormányzója. A dr. Simicskó István vezette magyar delegáció tagjai − köztük dr. Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos − az orosz védelmi minisztérium képviselőjével, valamint Voronyezs megye vezetőivel áttekintették a két ország közös hadisír-gondozási feladatait.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A megbeszélés után a honvédelmi miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta, a 2017-es év két kiemelten fontos oroszországi magyar hadisírgondozó esemény kerek évfordulója: 20 évvel ezelőtt épült meg az I. Magyar Központi Katonai Temető, míg a II. Magyar Központi Katonai Temetőt 15 évvel ezelőtt avatták fel.

Dr. Simicskó István a mindenkori magyar honvédelmi miniszter erkölcsi felelősségének nevezte, hogy legalább egyszer ellátogasson Voronyezsbe és lerója kegyeletét. A miniszter szerint nemzedékünk feladata, hogy tanulva a történelemből kimondja, nem lehet még egy ilyen háború. A nemzetek között kölcsönös megértésre, tiszteletre van szükség − szögezte le dr. Simicskó István, aki ezért is fontosnak nevezte, hogy a két ország vezetői, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök évről évre egyeztetnek a két ország közötti együttműködésekről.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A miniszter kijelentette: elesett katonáink emlékének őrzésében is a kölcsönös tisztelet érvényesül Magyarország és Oroszország között. Voronyezs megye kormányzójának elmondta, hogy Magyarországon több mint ezer helyen vannak szovjet (orosz) katonai emlékművek. Erről egy képes albumot is átadott, hogy lássák, méltó helyen nyugszanak az elesett szovjet katonák. A honvédelmi miniszter szerint a háborús emlékőrzésről és a hadisír-gondozási kérdésekről őszinte, nyílt légkörű, eredményes megbeszélést folytattak.

A tárcavezető elmondta: javaslatként felvetette, hogy jövőre, a doni áttörés 75. évfordulója alkalmából a magyar és orosz állami vasutak együttműködésével indítsanak el egy − az Isonzó Expresszhez hasonló − Doni Expresszt, amellyel többek között Voronyezs érintésével lehetne végigutazni a Don-kanyar második világháborús helyszínein.

Kép letöltéseFotó: Rácz Tünde

A tanácskozás után dr. Simicskó István és delegációja koszorút helyezett el a voronyezsi Győzelem téren álló szovjet emlékműnél.

Magyarország 1941-ben önként csatlakozott a keleti hadjárathoz. A Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A 2. hadsereg közel egyéves keleti hadszíntéri tevékenysége során megsebesült, elesett, eltűnt vagy fogságba esett honvédek száma hozzávetőleg 125 ezerre tehető. Ebből mintegy 50 ezer volt a hősi halottak, s ugyanennyi a sebesültek száma. Csaknem 30 ezren estek hadifogságba vagy tűntek el örökre a határtalan orosz mezőkön. Oroszország területén a különféle hadifogoly-, illetve munkatáborokban meghalt magyarok eltemetési helyeinek felkutatása volt az elsődleges cél. Az egykori hadifogoly-temetők helyszínén a magyar áldozatok emlékére az oroszországi partnerszervezet útján megépült 369 második világháborús és hét első világháborús emlékmű, közülük 101 helyszínen gránittáblán vannak felvésve az elhunyt magyar honvédek és munkaszolgálatosok nevei. 975 temetkezési helyet azonosítottak be.

(Honvédelmi Minisztérium)