Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Milan Stech urat, a cseh parlament szenátusának elnökét és delegációját április 21-én, pénteken, Budapesten.

A honvédelmi miniszter a tárgyalás során hangsúlyozta, hogy a védelmi együttműködés területén Csehország hazánk egyik fontos stratégiai partnere. A V4 országok példás együttműködése és a kétoldalú kapcsolatok keretében fontos erősíteni a partnerségi kapcsolatokat is, hiszen a közép-európai térségben hasonló kihívásokkal nézünk szembe. Tény, hogy a migrációs válság kapcsán elsőként a visegrádi országokra számíthattunk, időközben ehhez az összefogáshoz csatlakozott Ausztria is.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

A tömeges illegális migráció elleni fellépésben a Cseh Köztársaság a kezdetektől fogva támogatta a magyar kormány lépéseit és kiállt Magyarország ez irányú politikája mellett. Dr. Simicskó István a megbeszélésen hozzátette, hogy "nagyra értékeljük a Csehország által nyújtott segítséget a déli határvédelemben és fontos, hogy közösen lépjünk fel Európa külső határai, ezzel együtt hazánk védelme érdekében, hiszen garantálnunk kell állampolgáraink biztonságát."

Az egyeztetésen a felek többek között a Magyar Honvédség migráció elleni határvédelemben történő részvételéről, az európai közös haderő felállításának koncepcionális elképzeléseiről, a magyar toborzási és tartalékos rendszerről, valamint a magyar haderő modernizációjáról, illetve a hadiipar területén belüli együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak egymással.

Kép letöltéseFotó: Bruzák Noémi/MTI

A cseh fél a megbeszélés során elmondta, hogy nagyra értékeli a két ország közötti katonai kapcsolatokat, amelyek hagyományosan jók és eredményesek. A felek elkötelezettek és egyetértettek a szoros magyar-cseh kétoldalú együttműködés további folytatásában és fejlesztésében.

(Honvédelmi Minisztérium)