A Vidékfejlesztési Program keretében már több mint 174 ezer kérelem támogatásáról született döntés és a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint 98 százalékára a kötelezettségvállalás is megtörtént.

A meghirdetett 71 pályázat között szép számmal akadnak olyan felhívások, amelyek a családi gazdaságok fejlesztései mellett, a vidéki települések önkormányzatainak is támogatási lehetőséget biztosítanak - hangsúlyozta Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Nemesvámoson tartott alapkőletételi ünnepségen.

Nemesvámos önkormányzata a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztésére meghirdetett vidékfejlesztési pályázat keretében 50 millió forintot nyert el. Ez a támogatás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló agrár-logisztikai központhoz szorosan kapcsolódó, a helyi termelők igényeit kielégítő vásártér és hűtőház kialakításához nyújt jelentős anyagi segítséget. Mindemellett további 110 millió forint felhasználásával a külterületi utak fejlesztése, valamint az önkormányzati utak karbantartásához szükséges erőgépek beszerzése is megvalósulhat településen.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a vidék felemelkedése érdekében nélkülözhetetlen, hogy a kisebb települések lakói, valamint felelős vezetői közös erővel cselekedjenek, hiszen a kitartó munka eredményét hosszú éveken keresztül élvezhetik az itt élők és az ide látogatók egyaránt. Emlékeztetett továbbá, hogy a 2018-as év a beruházások éve lesz. A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott projektek megvalósítása – a mai alapkőletételhez hasonlóan – az idei évben már szemmel láthatóan is bizonyítja a kormány vidékfejlesztési törekvéseinek megvalósulását.

(AM Sajtóiroda)