A bor, a szőlő és a gyümölcsök a délalföldi térség mezőgazdaságának kiemelkedő termékei közé tartoznak, éppen ezért termelésük, értékesítésük, illetve minőségük további növelése és fogyasztásuk népszerűsítése kiemelt fontosságú – hangsúlyozta dr. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál szakmai konferenciáján.

Az agrártárca helyettes államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kunság Női Borrend szervezésében megvalósuló szakmai konferencián kiemelte: a Kormány a támogatáspolitikán keresztül számos lépést tett és tesz a jövőben is az egyediséget hordozó, hagyományos mezőgazdasági termékek termelésének, értékesítésének, valamint minőségének további növelése és fejlesztése érdekében.

Mint mondta, a Vidékfejlesztési Program keretében a kertészeti ágazat már több mint 100 milliárd forint támogatást tudhat magáénak, az élelmiszeripari támogatásból pedig több mint 4 milliárd forint ítéltek oda közvetlenül pálinkakészítésre. Mindezek mellett a borászatok termékfejlesztését is mintegy 40 milliárd forinttal támogatta már a Kormány. A Program keretében további 4 milliárd forint jelenleg is pályázható, amely a borszőlő ültetvények telepítését hivatott elősegíteni.

Nagy lépést jelenthet továbbá, ha a magyar emberek tudatosabb vásárlással a hazai termékeket részesítik előnyben. Ehhez a kiváló minőség mellett a maihoz hasonló ösztönző rendezvényekre, tartalmas szakmai programokra is szükség van – tette hozzá a szaktárca helyettes államtitkára.

(Agrárminisztérium)