Magyarország különleges szakmai partnerként tekint Ugandára – hangsúlyozta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese az Okello Oryem ugandai külügyminiszter-helyettessel folytatott tárgyalásán 2017. november 23-án, Budapesten.

Az államtitkár elmondta, hogy hazánk világszínvonalú agrárszakértelemmel rendelkezik, amit szívesen osztanánk meg Ugandával is. Ennek jó példája, hogy az elmúlt hónapokban az FM közreműködésével agrárszakképzési pilot projekt valósult meg, amely decemberben zárul.

Kép letöltéseFotó: Nehrebeczky Mária

Az ugandai külügy-miniszterhelyettes elmondta, számukra nagyon fontos, hogy termékeik megfeleljenek az európai sztenderdeknek, ennek érdekében olyan élelmiszerbiztonsági rendszer felállítását tervezik, amely szavatolja a világszínvonalú ugandai termékek előállítását, és ebben számítanak a magyar szakértelemre is.

Kép letöltéseFotó: Nehrebeczky Mária

Nagy István az ugandai partner figyelmébe ajánlotta a magyar agrárinnováció megoldásait a víztakarékos növénytermesztés és akvakultúra területén, valamint jelezte, hogy a magyar állategészségügyi tapasztalat is kiemelt érdeklődésre tarthat számot a klímaváltozás miatt új betegségekkel, parazitákkal küzdő állatállomány számára.

Kép letöltéseFotó: Nehrebeczky Mária

A kelet-afrikai ország Magyarországhoz hasonlóan komoly, de csak részlegesen kiaknázott mezőgazdasági potenciállal bír, mezőgazdasági fejlesztési elképzelései a magyar technológia- és szaktudás-export szempontjából is lehetőséget jelentenek a magyar vállalatoknak.

(FM Sajtóiroda)