Magyarország még intenzívebb partneri kapcsolatot kíván kialakítani az afrikai kontinens országaival - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Afrika Expó megnyitó ünnepségén, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, a kutatás-fejlesztés területén szoros kooperáció jöhet létre. Az afrikai országok jelentős mennyiségű nyersanyaggal és hatalmas termőföldekkel rendelkeznek, viszont a szaktudás hiánya miatt Magyarországnak nagy szerepe lehet a mezőgazdasági fejlesztések, vagy a megújuló energia-ipari kutatások terén.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány számos lépést tett a jó kapcsolat elmélyítésére. Példaként említette, hogy hazánk és az afrikai országok között rendszeresek a gazdasági vegyesbizottsági ülések, mezőgazdasági munkacsoportok üléseznek, szakértői, üzleti csoportok látogatnak Magyarországra, valamint hazánkból Afrikába. Emellett a magyar és afrikai mezőgazdasági kutatóintézetek között is együttműködések valósultak meg az utóbbi években.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a Földművelésügyi Minisztérium napirendjén szerepel a Teleki Sámuel magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása. Ez a tervek szerint egy állandó, a magyar kutatási, innovációs, tudományos és oktatási együttműködést támogató afrikai magyar intézet lesz. Nagy István fontosnak nevezte az ugandai agrár szaktanácsadási oktatási projektet, melynek célja, a migráció csökkentése, az agro-biodiverzitás fenntartása, a családi farmok életképessé tétele és a Magyarországról Ugandába irányuló tudás- és technológia transzfer hatékonyság növelése. Nigériában egy olyan gazdaság létrehozása a cél, melyen keresztül a magyar növénytermesztési technológiák ismerhetők meg.

Nagy István hangsúlyozta az afrikai országok és Magyarország részéről is komoly az igény a további magas szintű együttműködésre, a Déli Nyitás politikáját pedig eredményesnek nevezte.

(FM Sajtóiroda)