Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára egyeztetést folytatott a magyarországi természetes vízi halász szervezetek képviselőivel csütörtökön a Földművelésügyi Minisztériumban. A halászok azért fordultak a szaktárcához, mert az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény tavalyi módosítása betiltotta a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken 2016. január 1-jétől.

A tárgyalás során a felek áttekintették az új törvényből eredő helyzetet, valamint több javaslatot felvetettek a természetes vízi halászok problémáinak kezelésére. Megállapodtak abban, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség vezetőit is bevonják a tárgyalásokba. Nagy István jelezte, hogy a tárca  várja a halászok konstruktív javaslatait. Azt is leszögezte, hogy a halászok halgazdálkodási ágazaton belüli továbbfoglalkoztatása jelenthet megoldást.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium számára kiemelt fontosságú a halászok megélhetése, ügyüket a tárca minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kívánja. A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalásokat folytatni fogják, ezért a péntekre meghirdetett demonstráció elmarad. Mindkét fél a tárgyalások eredményes kimenetelében bízik.

(FM Sajtóiroda)