Ellenezzük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését - mondta Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese a németországi Plauenben megrendezett 23. Európai Gazdapiacon tartott előadásában.

Idén hazánk volt az esemény partnerországa, amely kiváló lehetőséget biztosított a magyar élelmiszergazdaság eredményeinek németországi bemutatására. A 23. Európai Gazdapiacot Nagy István nyitotta meg.

Nagy István előadásában kiemelte, a jelenlegi források szintjének fenntartása szükséges, nem kell tehát a mostani támogatási rendszert gyökeresen átalakítani, elegendő annak egyszerűsítése, ezért hazánk támogatja Németország erre irányuló törekvését. Kijelentette, az agrárberuházásoknak hangsúlyosnak kell maradniuk, valamint a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát is fenn kell tartani.

A miniszterhelyettes kiemelte, Magyarország egyetért azzal, hogy elérhető a generációs megújítás a fiatal gazdák és az új vállalkozások indításának ösztönzésével. Éppen ezért a fiatal gazdákra vonatkozó korhatár emelését célzó javaslatokat, valamint a kistermelői támogatás kiterjesztését szintén támogatja hazánk.

Kép letöltéseFotó: Szász Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztérium

Nagy István a német közönségnek vázolta a magyar agrár- és élelmiszergazdaság elmúlt évi eredményeit, különös tekintettel a kivitel erősödésére. Az aktív német-magyar agrárkapcsolatok kapcsán hangsúlyozta: Magyarország számára Németország a legfontosabb külkereskedelmi partner. Ezt jelképezi az is, hogy az idei Európai Gazdapiacon – az eseménysorozat 23 éves történetében immár másodszor – hazánk volt a partnerország. A magyar kiállítók központi helyen mutatták be a magyar vidék és a magyar föld legjavát.

Nagy István kétoldalú tárgyalást folytatott Frank Pfeillel, a Szász Tartomány Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával. A kifejezetten konstruktív, baráti hangvételű egyeztetés során mindkét fél egyetértett az EU Közös Agrárpolitikája forrásainak megőrzésében. Nagy István megerősítette, Magyarország álláspontja szerint a KAP-forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk, amelynek előnyeit végső soron valamennyi európai polgár élvezi a kiváló minőségű, egészséges és méltányos áron elérhető élelmiszerek révén. Megjegyezte, hogy országunk kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdaság és a versenyjog együttműködésének fejlesztését. Arra is utalt, hogy a piaci válságokat a KAP-nak még hatékonyabban kell kezelnie, ehhez pedig megfelelő központi, uniós pénzügyi forrásra is szükség van. Az FM miniszterhelyettese kitért arra is, hogy Magyarország az uniós támogatási felső korlát önkéntes alkalmazásával a családi gazdaságokat kívánja helyzetbe hozni, ezáltal pedig újabb vidéki munkahelyek létrehozását elősegíteni.

Nagy István német partnerével áttekintette továbbá az afrikai sertéspestis európai aktualitásait, a megelőzés érdekében tett intézkedéseket is, valamint felvetette a gazdák kártérítésének kérdését is.

(FM Sajtóiroda)