Az agrárkereskedelem élénkítésének lehetőségeiről tárgyalt a földművelésügyi miniszterhelyettes a libanoni agrár miniszterhelyettessel Budapesten.

Louis Lahoud libanoni miniszterhelyettessel  folytatott tárgyalás során Nagy István jelezte, hogy a tejipari termékeken túl elsődlegesen a magasabb feldolgozottsági fokú, növényi eredetű magyar élelmiszergazdasági termékek exportjának növelését tartja hazánk célszerűnek.

Kép letöltéseFotó: Nehrebeczky Mária

A megbeszélésen elhangzott: mindkét ország lehetőséget lát az agrár-külkereskedelmi kapcsolatok bővítésében,  és már rövid távon is fejlesztenék az együttműködést. Számos termék kétoldalú, kölcsönös előnyökkel járó adásvételének a lehetősége is szóba került, így többek között  a méz, a bor, a feldolgozott tejtermékek, az olíva és a déligyümölcsök értékesítése is megvalósulhatna a két fél között. Nagy István kiemelte, hogy a  prémium bortermékek versenyképesek lehetnek Libanonban. Arról is szólt, hogy a hazánkban előállított mézek világszerte elismertek, a kiváló minőségű akácméz hungarikum termék. Termelésünk igen jelentős részét az Unióban viszonylag ritka akácméz teszi ki, ami a nemzetközi piacokon is versenyképes, keresett exportterméknek számít.

Kép letöltéseFotó: Nehrebeczky Mária

A Libanonba irányuló kivitelünk jelentős részét az agrár-élelmiszeripari termékek adják. A két ország közötti együttműködések folytatódnak,  Louis Lahoud az egyeztetés során jelezte, hogy vendégül látnák Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a közel-keleti országban.

(FM)