Van okunk az optimizmusra, ha az agrárgazdaság eredményeit és a jövő kilátásait tekintjük – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Székkutason, a VII. Székkutasi Régiós Szántóversenyen.

A mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan növekszik az időjárás viszontagságaitól függetlenül - hangsúlyozta Nagy István.  Az államtitkár jó hírekkel szolgált az aratásról is. Jelezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az átlagosnál nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható. Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén.

Emlékeztetett, hogy öt millió tonna őszi búza már a tárolókban van.  A tavalyi rekord mennyiség miatt egyelőre az árak nyomottak ugyan, de várhatóan emelkedni fognak.

Közölte, hogy az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, emellett exportra is jut bőven a termésből. A géntechnológiai módosításoktól mentes, jó minőségű magyar gabona ugyanis keresett árucikknek számít Európában- tette hozzá.  Az osztrák gabonatermés például elmarad a sokévi átlagtól, így várhatóan hazánk Ausztriába is exportálni tud majd.

(FM Sajtóiroda)