A szőlőtermelésben és a borászatban is alkalmazni kell a digitális technikákat – mondta Feldman Zsolt Stuttgartban egy szakmai konferencián. A mezőgazdaságért felelős államtitkár hozzátette, erre részben azért van szükség, mert egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek és egyre kevesebb a munkaerő, másrészről az Európán kívüli vetélytársaknál rohamosan növekszik a digitális megoldások száma és minősége, ez pedig versenyelőnyt jelent számukra.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár vasárnap Stuttgartban részt vett az Intervictis Interfructis Hortitechnica nemzetközi szőlészeti-borászati kiállításon, valamint a Német Borászszövetség által rendezett „Bortermelés, Jövő, Duna- Régió” elnevezésű konferencián, amelyeken a klímaváltozás és a bortermelés magyarországi összefüggéseiről tartott előadást. Az államtitkár a magyar bortermelés és borpiac sajátosságai mellett bemutatta a klímaváltozás bortermelésre gyakorolt hatásait, valamint a mezőgazdasági kockázatkezelés magyarországi rendszerét, kiemelve a kárenyhítési alap, a biztosítási díjtámogatás és a nemzeti jégkár-mérséklő rendszer fontosságát. Kiemelte, Magyarország az időjárási szélsőségek – így a fagy-, a jég- és az esőkár – negatív hatásait csökkentő technológiák bevezetését a Vidékfejlesztési Programon keresztül támogatja.

Kép letöltéseFotó: AM

A magyar álláspont szerint a negatív hatások elleni küzdelemnek hasznos elemei az öntözésfejlesztés, valamint a klímaváltozáshoz is kapcsolódó, európai uniós agrár kutatás-fejlesztési források Közép-Kelet-Európa számára elérhetővé tétele érdekében elindított BIOEAST-kezdeményezés.

Feldman Zsolt kétoldalú tárgyalást folytatott Baden-Württemberg tartomány vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi miniszterével, Peter Haukkal. A megbeszélésen hangsúlyozta: az új szabályozás mind a gazdálkodók, mind a tagállami adminisztrációk szempontjából egyszerűnek és könnyen végrehajthatónak kell lennie. Ennek elérése érdekében a lehető legszélesebb tagállami összefogást kell megvalósítani. Az államtitkár és a tartományi miniszter abban is egyetértettek, hogy a gazdákra háruló többletfeladatokhoz megfelelő pénzügyi forrásokat kell hozzárendelni, és a jelenlegi javaslat ezt a szerepet nem tölti be. A meglevő, jól működő intézkedésekre építeni kell, így a kisgazdaságok egyszerűsített átalánytámogatását tovább kell fejleszteni, nem pedig bonyolultabbá kell tenni. Feldman Zsolt jelezte német partnerének, hogy Magyarország igazságtalannak tartaná, ha más tagállamok területalapú támogatásainak európai átlaghoz való közelítését valamennyi tagállammal, így az átlag alatti támogatási mértékkel rendelkező tagállamokkal – köztük Magyarországgal – fizettetnék meg.

Az államtitkár találkozott továbbá a Német Parasztszövetség és a COPA elnökével, Joachim Rukwieddel, a Német Borászszövetség elnökével, Klaus Schneiderrel, valamint a Geisenheimi Főiskola elnökével, Hans Reiner Schultz-cal.

(AM Sajtóiroda)