Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Világélelmezési Program (WFP) Végrehajtó Bizottsági ülésén beszélt a migrációs problémák kezelésének lehetőségeiről, az együttműködés, illetve a hosszabb távú, tartós megoldásokat kínáló segítségnyújtás fontosságáról, valamint az iskolai élelmezési programok és a helyi termelők támogatásáról.

Az agrártárca helyettes államtitkára a magyar delegáció vezetőjeként szólalt fel a 2017. november 13-án megtartott bizottsági ülésen Rómában.

Tóth Katalin beszédében kiemelte, hogy hazánk elismeri és támogatja a WFP tevékenységét. A szervezet azáltal, hogy katasztrófák, valamint háborús konfliktusok esetén azonnali, életmentő humanitárius segítséget nyújt, hozzájárul a migrációs nyomás csökkentéséhez. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy a menekülteknek lakóhelyükhöz közel szükséges biztosítani ellátást, annak érdekében, hogy mielőbb visszatérhessenek otthonukba, hiszen az ezekben az országokban élő emberek olyan segítséget várnak, amellyel szülőföldjükön indíthatják újra az életüket. Hasonlóképpen üdvözölte a WFP helyi megélhetés biztosítására irányuló erőfeszítéseit, amelyek segítségével mérsékelhető a vidéki területekről való elvándorlás és a migráció is.

Kép letöltéseForrás: WFP

A helyettes államtitkár beszédében kitért arra is, hogy hazánk prioritásként tekint a humanitárius, életmentő segítségnyújtás mellett a hosszabb távú, a fejlesztéseket középpontba helyező intézkedésekre. Mint mondta, ezek közül Magyarország kiemelten támogatja az iskolai étkeztetési programokat, illetve az iskolák részére nyújtott olyan támogatásokat, amelyek keretében az iskolakertben termelhetnek élelmiszert. Ennek köszönhetően a diákok a tanulás mellett részesei lehetnek annak az örömnek, amit a kert gondozása, a növények ápolása és védelme jelent, valamint elsajátíthatják az egészséges táplálkozás alapjait. A programok további fontos hatása, hogy új szemléletet ad, képessé tesz az önellátásra, csökken a segély-függőség, és a helyzet javulása után könnyebb, gyorsabb a helyi gazdaság serkentése és a helyi élelmiszer-önellátás biztosítása. Tóth Katalin kitért arra is, hogy Magyarország fontosnak tartja, hogy a WFP által nyújtott élelmiszer-segélyek beszerzésénél elsőbbséget kapjanak a lokális- vagy regionális élelmiszerek, ezzel is elősegítve a helyi gazdaság élénkítését.

A helyettes államtitkár végezetül jelezte, hogy hazánk támogat minden olyan kezdeményezést, melynek célja, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken inkluzív (a szegénysorban élő, helyi, vidéki lakosság számára munkát és megélhetést biztosító) mezőgazdasági fejlesztéseknek köszönhetően a helyi termelők és termékeik kerüljenek előtérbe.

A World Food Program a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, amely alapvetően rendkívüli- és szükséghelyzetekre reagál. Tevékenysége a tagországok önkéntes hozzájárulásain alapul.

(FM Sajtóiroda)