A fejlődő kenyai mezőgazdaság fontos piaca lehet az innovatív magyar mezőgazdasági eszközöknek, de a klímaváltozás és a migráció miatt is fontos a kutatási és fejlesztési együttműködés az ágazat szereplői között – hangsúlyozta Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár kenyai látogatása során.

Hivatalos útján a helyettes államtitkár a magyar és a kenyai agrárkutatási programok közötti kapcsolódási pontokról egyeztetett a Kenyai Mezőgazdasági és Állattenyésztési Kutatóintézet (KALRO) mezőgazdasági központjának vezetőjével, Dr. Godwin Machariával. A KALRO és a magyar Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) között ígéretes az együttműködés a környezeti hatásoknak és egyes, várhatóan Európában is megjelenő,  kártevőknek jobban ellenálló gabonafajták kifejlesztésében. A helyettes államtitkár elmondta, Magyarország a jövőben is várja a fiatal kenyai kutatók jelentkezését az ösztöndíjprogramokra, így gabonák és napraforgó kutatása terén is.

Kép letöltéseForrás: FM

Tóth Katalin megtekintette azt a makadám- és kesudió, valamint ananász feldolgozását végző üzemet, amelyet a Visegrádi Négyek támogatnak az EU illegális migráció kiváltó okait kezelő Szükséghelyzeti Vagyonkezelő Alapjából. A több ezer helyi termelő megélhetését biztosító üzemben magyar segítséggel oktatják majd a feldolgozás élelmiszerbiztonsági ismereteit.

Kép letöltéseForrás: FM

A helyettes államtitkár megtekintette azt a helyi farmot is, ahol jelenleg is zajlik egy magyar víztakarékos innováció tesztelése, és ahol a nairobi nagykövetség közreműködésével lehetővé válhat további technológiák bemutatása a fejlődő afrikai piacok lehetőségeit és igényeit felismerő magyar kis- és közepes vállalkozások számára.

Kép letöltéseForrás: FM

A mintegy 48 milliós afrikai ország Magyarország fontos partnere a régióban. A két állam külügyminiszterei májusban írtak alá gazdasági együttműködési megállapodást, melynek része a kenyai GDP jelentős részét adó mezőgazdaság.

(FM Sajtóiroda)