„A Földművelésügyi Minisztérium, az általa fenntartott agrárszakképző iskolák és a velük együttműködő szakmai szervezetek munkájának eredményességét mutatja, hogy idén ősszel növekedésnek indult azoknak a fiataloknak a száma, akik FM fenntartású szakképző iskolákba felvételt nyertek.” – hangsúlyozta köszöntőjében Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár Szegeden, a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola létrejöttének 60. évfordulóján.

1956-ban kezdődött meg a tanítás a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola elődjében a Tartósító és Húsipari Technikumban. A technikusképzés mellett dolgozók esti és levelező tanítása folyt, szakemberképzés kezdődött húsfeldolgozó és sütőipari szakon. Többszöri átszervezés és névváltoztatás után 1967. szeptember 1-jével az iskola felvette Fodor József nevét, aki jeles közegészségügyi szakemberként az elsők között foglalkozott az élelmezés-egészségügy kérdéseivel.

A helyettes államtitkár ünnepi köszöntőjében alapvető célként jelölte meg, hogy az új alapokra helyezett szakképzési rendszer megfelelő válaszokat tudjon adni a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó és megújuló kihívásaira. Ehhez az agrárszakképzési területnek is maximális mértékben alkalmazkodnia kell.

„A Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola a térségben az élelmiszeripari szakemberképzés bázisa. Mindig is meghatározó szerepet töltött be, hiszen folyamatosan törekedett arra, hogy a végzett diákok az agrárgazdaság változó igényeinek megfelelő képzettséggel, felkészültséggel rendelkezzenek, ami beleillik a kormány elképzeléseibe” – mondta Román István, s hozzátette: „Az élelmiszergazdaság fejlesztése kiemelt kormánycél, ennek a megvalósításához pedig elengedhetetlen, hogy az élelmiszeres agrárszakképző iskolák kiemelkedően teljesítsenek a felkészült munkaerő kibocsátásában.”

(FM Sajtóiroda)