A Kárpát-medencei anyanyelvi oktatás és képzés a szülőföldön történő érvényesülés záloga – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tartott ösztöndíj átadó ünnepségen.

Az eseményen tartott köszöntőjében a helyettes államtitkár elmondta, hogy a szaktárca által létrehozott ösztöndíjak finanszírozását a minisztérium a kapcsolatrendszerébe tartozó agrárszervezeteken keresztül valósítja meg, ezzel is segítve az egyetemek, a diákok és az érdekvédelmi szervezetek közötti kapcsolat kialakulását.

Kép letöltéseForrás: FM

Tóth Katalin beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképességének elősegítése, hogy ezáltal a vidék a nemzet motorja legyen. E jelenleg is zajló nagyívű átalakuláshoz nélkülözhetetlen a szakértelem és a szaktudás, melyek a mezőgazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, a képzettségi színvonal emelésében kiemelt szerepe van a határon túli magyar egyetemeknek.

Az agrártárca helyettes államtitkára az oklevelek ünnepélyes átadását követően arról is szólt, hogy a hallgatók támogatása a külhoni agrártársadalom megmaradása, a generációváltás és a magyarság szülőföldön maradásának szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A Kárpát-medencei magyar gazdálkodókkal és iskolákkal folytatott párbeszéd során egyértelművé vált, hogy a határon túli mezőgazdaság és vidékfejlesztés versenyképességének megalapozásához elengedhetetlen az anyanyelvű képzéseket segítő programok életre hívása. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a határon túli és magyarországi agrárképzést nyújtó, közép- és felsőfokú iskolák közötti kapcsolatok folyamatos erősítése, elősegítve ezáltal a hosszú távú együttműködésüket.

Kép letöltéseForrás: FM

Beszéde zárásaként a helyettes államtitkár megjegyezte, hogy mindannyiunk közös érdeke a külhoni magyarság szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, melyhez a magyar kormány – a lehetőségeihez mérten – a jövőben is minden támogatást megad.

Az idei tanévben immár negyedik alkalommal nyújt a Földművelésügyi Minisztérium ösztöndíjat a kiváló teljesítményt nyújtó fiataloknak. 2017-ben ennek a lehetőségnek köszönhetően 16 tanuló részesülhetett anyagi támogatásban.

Kép letöltéseForrás: FM

Az ösztöndíjak átadását követően a helyettes államtitkár a nagyváradi Ady szobornál helyezett el koszorút, a költő születésének 140. évfordulója alkalmából. Ünnepi beszédében megemlékezett Ady nagyváradi munkásságáról, illetve a magyarság közti párbeszéd és összefogás fontosságáról.

(FM Sajtóiroda)