A mezőgazdasági szaktudás a jövő záloga – hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár az Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével lebonyolított ugandai képzési projekt ünnepélyes zárásán és diplomaátadóján.

A kísérleti agrár szaktanácsadói képzési program 2017 októberében kezdődött 13 résztvevővel, keretében magyar és ugandai oktatók tartottak kurzusokat az agrárszaktanácsadói projektmenedzsment, közgazdaság és élelmezés, marketing, termelői önszerveződési lehetőségek témaköreiben.

Kép letöltéseForrás: FM

Tóth Katalin beszédében megemlítette, hogy a választás azért esett Ugandára, mert mint a kelet-afrikai régió stabilitásának fontos bázisa, kiemelt országként szerepel Magyarország fejlesztési politikájában. Magyarország elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy számos hallgatót fogadott már az országból az FM-FAO ösztöndíjas programban is.

A déli nyitási politikájával, a migrációs problémák előtérbe kerülésével, valamint az FM-FAO ösztöndíjas program sikerességének továbbgondolásával született a programot elindító javaslat olyan agrár-oktatási rendszer kiépítésére, amely afrikai országokban, helyszíni oktatással hosszú távra biztosítja a szaktudással rendelkező mezőgazdasági szakemberek képzését. A tervek szerint a képzési projekt folytatódik a kísérleti program visszajelzéseinek feldolgozása után. A projekt kivitelezésében együttműködött a Szent István Egyetem, az ugandai Kyambogo Egyetem, a Magyar Afrika Társaság, valamint a kampalai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ.

(FM Sajtóiroda)