A Magyar Kormány nagy hangsúlyt helyezett eddig is, és helyez a jövőben is a szomszédos országokkal való szoros együttműködésre – jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Dunaszerdahelyen, a Szlovákiai Agrárkamara által szervezett Agrárfórumon.

A rendezvényen tartott előadásában az FM helyettes államtitkára többek között a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről tájékoztatta a résztvevőket. Tóth Katalin kiemelte, hogy a magyar és szlovák mezőgazdasági célkitűzések számos tekintetben hasonlóak, amit jól bizonyít az is, hogy a két ország álláspontja a KAP több lényeges kérdésében is megegyezik. Mint mondta mindkét ország számára kiemelt fontosságú a nemzeti termelők érdekeinek képviselete az Európai Unióban.

2014-2020 között a Magyarországnak jutó összes uniós forráson belül a KAP részaránya 36,1%, így Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban – hangsúlyozta Tóth Katalin.

Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult: stabilabbá vált a termelők helyzete, a magyar mezőgazdaság kibocsátása pedig 48%-kal, bruttó hozzáadott értéke 85%-kal bővült 2010-2015 között.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó elképzeléseit várhatóan 2017 novemberében mutatja be, amelyet 2018 elején követhetnek a konkrét jogszabályi javaslatok.

A fórum másik figyelmet érdemlő témájaként a kettős minőségű élelmiszerek forgalmazási gyakorlatát elemezte. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy az Unió minden polgárának joga van ahhoz, hogy egy-egy márka termékét ugyanolyan jó minőségben vásárolja meg bárhol is éljen Európában. A magyar emberek teljes joggal várják el a multinacionális cégektől, hogy ugyanolyan termékeket vehessenek tőlük, mint például hazánktól nyugatabbra. A helyettes államtitkár jelezte, hogy a probléma kezeléséhez EU-s jogszabály változtatására, illetve a jelölési szabályok további bővítésére van szükség.

A nap folyamán Tóth Katalin a fórumot szervező Szlovákiai Agrárkamara elnökével, Patasi Ilonával is egyeztetett a tárca és a kamara jövőbeni közös együttműködési lehetőségeit illetően.

Az eseményen többek között beszédet mondott még a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében Gabriela Matečná miniszter asszony.

(FM Sajtóiroda)