Az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alapja (IFAD) 2018. február 12. és 13. között tartotta 41. ülését Rómában. Az eseményen hazánkat Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Az IFAD alapvető tevékenységi köre számos ponton kapcsolódik Magyarország nemzetközi fejlesztési programokban betöltött szerepéhez. Az IFAD Kormányzótanácsának ülésén a szervezet hosszú távú stratégiai céljait fogalmazták meg a résztvevők, amelyhez ezúttal is számos javaslattal járult hozzá hazánk.

A kétoldalú kapcsolatok előremozdítása érdekében az ülést követően Tóth Katalin megbeszélést folytatott Vincent Bamulangaki Sempijja ugandai mezőgazdasági, élelmiszeripari és halászati miniszterrel. Az egyeztetés során áttekintették Magyarország és

Uganda agrárkapcsolatait és az együttműködés kibővítésének lehetőségeit. A tárgyaláson az FM és a gödöllői Szent István Egyetem együttműködésében megkezdett agrár-szaktanácsadói képzési program folytatása is napirendre került. Az ugandai miniszter elismerően nyilatkozott a magyar projektről, kiemelve, hogy az agrár-szaktanácsadói rendszer kialakítása és fejlesztése kulcsfontosságú országa élelmezésbiztonsága, valamint agrártermelékenységének fokozása szempontjából. A magyar szaktárca helyettes államtitkára jelezte, hogy a program sikere egyértelművé teszi számunkra, hogy újabb képzési programot kell indítani. Tóth Katalin a tárgyalás során biztosította partnerét arról, hogy Uganda, mint a kelet-afrikai régió stabilitásának fontos bázisa, továbbra is kiemelt országként szerepel Magyarország nemzetközi fejlesztési politikájában.

A bilaterális találkozón számos olyan terület is említésre került, amelyekben Uganda számít Magyarország támogatására, így szó esett állat- és növényegészségügyi kérdésekről, termelői szervezetek létrehozásának és működésének lehetőségeiről, továbbá mezőgazdasági termékek piacra jutásának esélyeiről is. Tóth Katalin felhívta partnere figyelmét a FAO ösztöndíj programra, amely az ugandai diákoknak is lehetőséget nyújt arra, hogy a fejlődő, élelmiszerhiánnyal küzdő országok fiataljaiként a magyar agráregyetemeken tanuljanak, bővítsék ismereteiket, amely tudást azután szülőföldjükre visszatérve kamatoztathatnak.

Római tartózkodása alatt a magyar delegáció egyeztetéseket folytatott az IFAD képviselőivel a magyar kormány pénzügyi hozzájárulásának minél hatékonyabb felhasználása érdekében.

(FM Sajtóiroda)