A magyar nemzeti értékek, azon belül is a hungarikumok jelentős része szorosan kapcsolódik az agráriumhoz, a vidékhez és a természethez – jelentette ki V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 77. OMÉK-on megrendezett konferencián.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára előadásában kiemelte a nemzeti értékek gyűjtésének fontos szerepét a helyi közösségek életében. Elhangzott, hogy a tárca még ebben az évben újabb hungarikum pályázati forrásokat biztosít, ebben kiemelt szerepet kap a magyarországi és határon túli együttműködés erősítése az értékmentő- és gyűjtő munka terén. A tervek között szerepel egy Hungarikumok Háza létrehozása is Budapesten, amely a hazai és a nemzetközi közönség számára mutatja majd be azon értékeinket, amelyeket a magyarság adott a világnak.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár az egyik legjobb fórum arra, hogy megmutassa: a hungarikumok ügyével miért éppen az agrárgazdaságért és környezetügyért is felelős államtitkárság foglalkozik – jelentette ki V. Németh Zsolt. Példaként említette, hogy a vásár kínálatában számos nemzeti érték, hungarikum megtalálható, legyen az szürkemarha, pálinka, akácméz, gyulai- vagy csabai kolbász, a nemzeti parkok kínálatában szereplő világörökségi helyszínek, vagy akár a tárogató muzsika.

Az államtitkár hangsúlyozta: a hungarikumok olyan nemzeti kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer szállal kötődünk. Ha ebből a közegből kiemelnénk ezen értékeinket, pont a lényeg veszne el. Hozzátette: nagyon fontos volt, hogy ezeket az értékeket a hungarikum törvény segítségével rendszerbe foglalja a szakma, de emellett megőrizzük a szerethetőségüket is.

A hungarikum törvény, mint a nemzeti értékeket rendszerbe foglaló szabályozás, Európában is egyedülállónak számít – jelentette ki előadásában Szakáli István Loránd, a földművelésügyi tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára. A jogszabály legnagyobb erényének azt nevezte meg, hogy alulról építkezik, meghatározza a kereteket, de nem akar túlszabályozni.

A Hungarikum Bizottság titkára elmondta, hogy az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a közelmúltban módosult a hungarikum törvény. Erre a megyei értéktárak szerepének egyértelműbbé tétele, a hungarikum név használatának szigorúbb szabályozása miatt volt szükség. Emellett a változtatásnak köszönhetően új lendületet kapott a határon túli értékgyűjtés is. A Külhoni Értéktárban jelenleg összesen 106 nemzeti érték szerepel.

Szakáli István Loránd előadásában hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a hungarikumok megjelenjenek és jelentős szerepet kapjanak a gazdaság területén, a kultúrdiplomáciában, a nemzetimázsban vagy a turizmusfejlesztésben. A helyettes államtitkár a hungarikumok és nemzeti értékeink szerepéről úgy fogalmazott: a legnagyobb tét, hogy milyenek leszünk évtizedek múlva, hiszen hagyományaink, múltunk, értékeink nélkül kevesebbek lennénk és veszítenénk magyarságunkból.

(FM Sajtóiroda)