Hatalmas lépést tettünk az éghajlatváltozás hazai hatásainak feltérképezése terén a ma átadott új szuperszámítógéppel – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a KlimAdat projekt nyitórendezvényén szerdán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában.

V. Németh Zsolt kijelentette: cselekvő zöldpolitikára és szemléletformáló fejlesztésekre van szüksége az országnak, hiszen a klímaváltozás hatásait napról napra jobban érezni; melyek ráadásul nem csupán felejthető időjárási kellemetlenségekben merülnek ki, de a levegő tisztasága, az energetikai infrastruktúra, a vízgazdálkodás, az élővilág dinamikája, a fajok elterjedése, valamint az ökoszisztéma szerkezete is mind függő viszonyban vannak a klímaváltozással. Ezekre a problémákra mielőbbi megoldást kell találnunk – hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

– Ma egyetlen felelős ország és kormányzat sem teheti meg, hogy ne vessen számot azzal, miként segítheti állampolgárainak alkalmazkodását e változásokhoz. A nagyteljesítményű, Hewlett Packard Enterprise által fémjelzett Apollo szuperszámítógép átadásával most leraktuk az alapjait annak, hogy az FM háttérintézményeként tevékenykedő OMSZ a jövőben a közép-európai régió meteorológiai szolgálatai között vezető szerepet töltsön be – tette még hozzá V. Németh Zsolt.

Az eseményt Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke nyitotta meg. Az elnök asszony leszögezte: a klímaváltozásnak már a mindennapi életünk során is tapasztalható jelei vannak, így különösen fontos, hogy a kutatások segítségével olyan megoldások szülessenek, amelyek segítik az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülést, azok mérséklését.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Köszöntőt mondott Czinege Anett, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese is, aki kiemelte: Magyarország az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásából a KEHOP program keretében jelentős összegeket fordít a fenti célok megvalósítására.

Ezután átadták azt a nagyteljesítményű szuperszámítógépet, mely mostantól a klímamodellezési feladatokban segíti az OMSZ szakembereit.
A KlimAdat projekt célja egy komplex, részletes meteorológiai adatokkal feltöltött térinformatikai adatbázis-rendszer kialakítása, amely objektív háttérként segíti az alkalmazkodással kapcsolatos tervezést és döntéshozatalt.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A szerdai rendezvény a projekt első hivatalos eseménye volt, mely alkalomra rövid ismertető anyag készült a legfontosabb célkitűzések és tervek összefoglalásával.

(FM Sajtóiroda)