A környezetvédelem területén különösen fontosak a példaképek, hiszen az ő tevékenységük révén tudjuk a környezetvédelem ügyét össztársadalmi szintre emelni - mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozatának díjátadó ünnepségén.

V. Németh Zsolt kitért arra, hogy a mostani, immár tizenötödik díjátadó egyben korszakzáró rendezvénynek is felfogható.  Összegzésében elmondta: sikeres időszakot tudhat maga mögött a terület, hiszen fontos előrelépések történtek a hulladékgazdálkodási jogszabályok meghozatala, a körforgásos gazdaság kérdése, a légszennyezettség javítása és a Fűts okosan! kampány folytatása terén. Ugyanígy, a civil szervezetekkel folytatott aktív párbeszéd és a Herman Ottó Intézet további működésének biztosítása is eredményes volt.

A köszöntő beszédek elhangzása után került sor a díjak átadására. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Környezetvédelmi Tagozata 2003-ban alapította a „Környezet Védelméért” kitüntetést, amely egy tulajdonképpeni életműdíj; azok a kamarai tagok vehetik át, akik a környezetvédelem egy vagy több területén hosszú időn keresztül kiváló teljesítményt nyújtottak. Idén dr. Kovács Gyuláné, dr. Merétei Imre Tamás és Reiniger Róbert vehette át a rangos elismerést.

A 2004-ben alapított „Környezetvédelmi Műszaki Felsőoktatásért” oklevelet a környezetvédelmi, műszaki felsőoktatásban, szakmérnök-képzésben országos szinten kimagasló teljesítményt elért egyetemi oktatók kaphatják meg. A felsőoktatási intézmények vezetői által beküldött javaslatok és az MMK Környezetvédelmi Tagozata elnökségének döntése alapján ezúttal dr. Bartus Gábor és dr. Turai Endre részesült a kitüntetésben.

Az ünnepségen átadták a "Környezetmérnöki Diploma Díjakat" is, amelyeket idén az egyetemek által beküldött diplomapályázatok értékelése után Csortos Gabriella, Dancs Mária, Kovács Réka Tímea és Horváth Viktória kapott meg.

(FM Sajtóiroda)