Magyarország eddig is sokat tett a levegőminőség javítása érdekében, és továbbra is arra törekszik, hogy maradéktalanul megfeleljen az uniós elvárásoknak – mondta dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár A lakossági fűtés okozta levegőszennyezés - az európai és hazai jogszabályok végrehajtása címmel megrendezett nemzetközi konferencián, 2018. február 27-én, Budapesten.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat kiemelt céljai közé tartozik a népbetegségeket okozó tényezők, így többek között a légszennyezettség visszaszorítása, melyre az eddigiekben jelentős lépések történtek. Ennek megfelelően 2011-ben ágazatközi program indult a kisméretűrészecske-kibocsátás (szálló por) csökkentésére, amely keretében, mintegy 160 milliárd forint ráfordítással a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági és a lakossági szektorban számos intézkedés valósult meg.

A levegőminőség javítását célzó intézkedések tovább bővültek a 2016. december végén megjelent NEC irányelv (amely az egyes szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentéséről rendelkezik) elvárásainak megfelelően készülő országos levegőszennyezés-csökkentési program kidolgozásával, mely a kisméretű részecskék mellett másik négy légszennyező anyag (kén-dioxid, nitrogén-oxidok, illékony szerves szennyezők, ammónia) kibocsátásának csökkentését is megcélozza.

Nagyon fontosnak tartja a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy a lakosság megismerje a helytelen fűtés okozta levegőszennyezés környezeti és egészségre gyakorolt kockázatát és azt is, mit tehet annak érdekében, hogy ez a veszély csökkenjen. Ezért helyez nagy hangsúlyt az FM a tájékoztatásra, valamint a szemléletformálásra, és évekkel ezelőtt ezzel a céllal indította útjára a „Fűts okosan!“ kampányt. Emellett a jogszabályok végrehajtóinak, a hatóságok munkatársainak szakmai támogatása szintén kiemelt szerepet kap. Ezért dolgozta ki a tárca a tavalyi év során a környezetvédelmi hatóságok szakmai munkájának támogatását célzó intézkedés csomagját – emelte ki a helyettes államtitkár.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi Levegőminőségi jelentése szerint Magyarországon évente több mint 14 000 ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés, melynek fő oka a helytelen lakossági fűtés. A keddi konferencia ezen súlyos környezeti ártalom csökkentésére adható gyakorlati válaszokat hivatott összegezni, hazai és külföldi előadók, környezetvédelmi szakemberek  segítségével.

(FM Sajtóiroda)