A Kárpát-medence mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásai közkincsnek tekinthetők, nemzeti örökségünk, identitásunk része, így megőrzésük kiemelt állami feladat. Ezért a hazai génmentési-, génmegőrzési-, génhasznosítási- és génbanki tevékenységekre egyforma figyelmet kell fordítani – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia magyar ebfajták tenyésztésére vonatkozó egyeztetési fórumán.

A Haszonállat-génmegőrzési Központban megtartott eseményen az államtitkár kifejtette: a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végezik.

Így az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarunk ellátni, amelyek jelenleg nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára – mondta az államtitkár, majd hangsúlyozta, azzal hogy a kilenc magyar ebfajta 2017-es év elejétől bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe, pályázatokon keresztül lehetővé válik a fajták további népszerűsítése.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: a kilenc magyar ebfajta esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak, ugyanis szinte valamennyi fajta – fenntartás szempontjából – a kritikus létszámú kategóriába esik. Hozzátette: a magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben meg kell erősíteni a hatósági kontrollt a tenyésztési programok kidolgozásában, jóváhagyásában, illetve végrehajtásában is. A területen továbbá jelentős szervezeti és jogszabályi módosításra, részletszabályozás kidolgozására van szükség, mely feladat elvégzésére a Földművelésügyi Minisztérium az érintett szervezetek, tenyésztők bevonásával egy szakmai munkacsoportot állít fel. Ezen folyamat keretében – amennyiben szükséges – ebfajtánként eltérő tenyésztési követelmények is megfogalmazhatóak.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

Végül hangsúlyozta, a stratégia, így a minisztérium is kiemelt feladatként tekint a kilenc magyar ebfajta bemutatására, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztésre.

(FM Sajtóiroda)