- Ezen a különleges helyszínen a régmúlt eszközei, készségei elevenednek meg. Ezért tartom rendkívül fontosnak a Kincsestár kitalálását, fejlesztését, amely egyszerre okoz örömet kicsiknek és nagyoknak – mondta el V. Németh Zsolt Miskolcon, az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár" interaktív népi kézműves tárház átadásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kifejtette: a népi kézművesség, a népi mesterségek megismerésén keresztül nemzeti tradíciónkhoz kerülünk közelebb, méghozzá saját élmények által; a Baráthegyi Kincsestárban végzett értékmentő és értékteremtő munkán keresztül pedig közösségeinket ápolhatjuk, mely nemzeti összetartozásunk alapja.

Jakubinyi László, a rehabilitációs majorságot fenntartó Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy a diósgyőri várat mintázó játszóvárban és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben, állandóan működő programként, húsz népi mesterség műhelyét alakították ki. Céljuk – amellett, hogy élővé teszik a népi kultúrát – a majorság szociális farmként való fenntarthatóságának erősítése, a zömmel megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek munkahelyének megőrzése.

A Szimbiózis Alapítvány 17 éve hozta létre Miskolc-Diósgyőrben a Baráthegyi Majorságot ott, ahol a pálos barátok már az 1300-as években gazdálkodtak. Ezen hagyományokat hivatott feleleveníteni a sokszínű, önfenntartásra berendezkedő öko-park és kulturális színtér. A nemzetközi elismerésnek is örvendő majorságot Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016 decemberében bevonta a Miskolci Települési Értéktár Gyűjteményébe.

Az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár” a meglévő infrastruktúrát és eszközparkot egészíti ki és fogja össze annak érdekében, hogy a hagyományos népi mesterségek interaktív módon, megtapasztalható valóságként legyenek átadhatóak a látogató csoportok számára. Kialakítását a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság, illetve Miskolc Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Alapja támogatta.

(MTI/FM Sajtóiroda)