Bándy Fruzsina lett az év Ifjú Kócsagőre. A győztest Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készítette fel az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjére. A megmérettetést már második alkalommal rendezte meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar által életre hívott Y TriÁsz mozgalom a Földművelésügyi Minisztériummal közösen.

Az Ifjú Kócsagőr Program fő célja, hogy a huszonéves korosztályt képviselő úgynevezett Y-generációt a számítógépek és a blogok világából kicsábítsuk a természetbe, és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András emellett a természetvédelmi őrök tevékenységének fontosságát hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár kiemelte: az ország területének egyharmada megmaradt természetközeli állapotban, ami hatalmas nemzeti kincs és nemzetközi viszonylatban is jó arány. Ennek a területnek a fenntartását és megóvását végzik a természetvédelmi őrök.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy CsabaRácz András hozzátette: Magyarországon már mintegy 40 éve működik Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok keretein belül. Jelenleg összesen 244 természetvédelmi őr lát el szolgálatot. Feladatuk 850 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület és 1,2 millió hektár Natura 2000 terület, a lápok, szikes tavak, valamint az ezeken előforduló védett növény-, állat- és gombafajok, barlangok, régészeti lelőhelyek őrzése, megóvása.

Az önálló feladatvégzés mellett a Természetvédelmi Őrszolgálat csak a tavalyi évben több mint 1200 alkalommal látott el közös terepi szolgálatot más hatóságokkal együtt. Mintegy 800 feljelentést tettek és 5100 közigazgatási határozatot ellenőriztek. A természetvédelmi őrök kiemelkedő szerepet vállalnak a védett területek kezelésében, természetvédelmi oktatásban, szemléletformálásban, az állat- és növényfajok megóvásában. Napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak.

A helyettes államtitkár beszélt annak fontosságáról is, hogy a természetvédelem a civil életben is nagy hangsúlyt kapjon. Példaként hozta fel, hogy hazánkban már 750 polgári természetvédelmi őr segíti a nemzeti parki őröket, társadalmi munkában.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy CsabaAz Y TriÁsz részéről a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke elmondta: a program sikere az ifjú kócsagőr-jelölteknek köszönhető, akik nagyon komoly munkát tettek le az asztalra és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az egész verseny során. Márkus Zoltán a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a programban résztvevő fiatalok döntő többsége úgy gondolja: a természetvédelem kötelékében képzeli el a jövőjét.

Az Ifjú Kócsagőr Programra jelentkező 18 és 23 év közötti fiatalok egy előválogatón estek át, közülük 43 kócsagőr-jelölt vehetett részt egy kéthetes gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában.

A területi elődöntőkben kiválasztott 10 jelölt mérte össze tudását a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett országos döntőn. A versenyzők beszámoltak a nemzeti parkokban teljesített gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát is tettek. Ezt követően egy négytagú zsűri választotta ki az ország Ifjú Kócsagőrét.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy CsabaAz első helyezett természetvédelmi őr és „diákja” nyereménye, hogy elutazik a  EUROPARC 2014 Konferenciára, az írországi Killarney Nemzeti parkba. Valamennyi döntős részt vehet egy 3 napos szakmai táborban, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Fecskeház Erdei Iskolájában.

A program zárásaként a Földművelésügyi Minisztériumban felavatták Magyarország első kócsagőrének fényképét. Gulyás József 1922-ben kezdte meg kócsagőri munkáját a Kis-Balatonon, ettől az időponttól számítjuk a magyarországi gyakorlati természetvédelem kezdetét.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)