A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségével közösen rendezte meg a Magyar Értékek Napját szombaton Budapesten.

A második alkalommal megvalósuló nagyszabású esemény a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát vonultatta fel a magyarság szimbolikus jelentőségű helyszínén, a Szent István Bazilika előtti téren.

Szakáli István Loránd a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntőbeszédében kiemelte: a hungarikumok és nemzeti értékek megannyi szállal kötődnek tájainkhoz, kultúránkhoz, és ezekhez mi magyarok is ezer szállal kötődünk. Ezek az értékek azért is különlegesek, mert történelmi múltat és személyes kötődést is rejtenek magukban amellett, hogy rendkívül változatos és gazdag képet mutatnak rólunk, magyarokról.

Hangsúlyozta, hogy nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése különösen fontos feladat. A történelmi múlt ismerete alapvetően fontos ahhoz, hogy a jelen és a jövő nemzedékei felelős döntéseket hozzanak.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a hungarikumok és kiemelt nemzeti értékek mellett számtalan nemzeti kincs található az értéktárakban, települési és megyei szinteken is. Fontos, hogy ugyanúgy legyünk ezekre is büszkék, mint hungarikumainkra. A hagyományteremtő szándékkal útjára indított program célja, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére. A téren Magyarország 19 megyéje, valamint a határon túli magyarság szervezetei mutatták meg kultúránk kincseit, hagyományait, tárgykultúráját és a térség emblematikus kulturális értékeit.

Szellemi örökségünk méltó reprezentálásaképpen hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok bemutatóival is ismerkedhettek a hazai és külföldi érdeklődők. A Magyar Értékek Napját egy új programelem, a terményáldás tette még emlékezetesebbé: az eseményen minden megye egy-egy jellegzetes terményét ökumenikus szertartás keretében áldották meg.

Az első Magyar Értékek Napján mutatkozott be a Magyar Értékek Vándortérképe, mely a Magyar Értékek Vándorkódexével kezdett országjárásba, amely során a térképen elhelyezett ujjlenyomatával és a kódexbe írt kézjegyével bárki kifejezhette egyetértését az értékőrző munka szellemiségével és céljaival, valamint kötődését a helyi értékeik iránt.

A szimbólum értékű kódexbe és a térképre a megyék prominens képviselői helyezték el az adott megyére jellemző ételeket és italokat tartalmazó kosarakat. Az ünnepi szentmisét követően a programot Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész és a Mária Rádió kórusverseny ezüst minősítésével és különdíjával bíró Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye zárta a Szent István Bazilikában.

(FM; Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság)