Kiemelten fontos a kormány szerepe a környezetvédelemben, hiszen keretet ad a környezetvédelmi célkitűzések megvalósításához, és biztosítja azokat a szakpolitikai, jogi, gazdasági peremfeltételeket, amelyek lehetővé teszik az ország fenntartható fejlődési pályára állítását – jelentette ki V. Németh Zsolt a Deloitte Fenntartható Fejlődés Szakmai Napján, amelynek keretében kihirdették az idei Zöld Béka Díj nyerteseit.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében kifejtette: a 2007 és 2013 közötti európai unós költségvetési ciklusban a magyar kormány közel 2300 milliárd forintot fordított környezet- és természetvédelmi fejlesztésekre. A jelenlegi, 2020-ig tartó időszakban mintegy 2800 milliárd forint áll rendelkezésre a beruházásokra. Mindezt tovább növeli a közös agrárpolitika részét képező ún. „zöldítés”, mellyel együtt 2020-ig összesen 3540 milliárd forint fordítható az ágazat fejlesztéseire.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az államtitkár beszédében rámutatott arra, hogy a jogi és pénzügyi feltételek megteremtése szükséges, de nem elégséges a környezetvédelmi célok megvalósításához. Sokkal többet jelent ennél, hogy azonosulni tudjunk a fenntartható fejlődés célkitűzéseivel. Ez szintén egy közös feladat, ahol számítunk a vállalatok társadalmi szerepvállalására, amely mintaként szolgálhat mások számára is – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A szakmai nap végén a Magyar Telekom Csoportnak átadták a legjobb fenntarthatósági jelentésnek járó Deloitte Zöld Béka Díjat, amelyet az üzletviteli és vezetési tanácsadó cég idén már a 17. alkalommal hirdetett meg.

(FM Sajtóiroda)