A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság 2016-ban a nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedő szervezésére írt ki pályázatot felső tagozatos és középiskolás diákok számára. A többkörös vetélkedő döntőjét megnyerő Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai és a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanulói jutalom kiránduláson vettek részt a napokban az agrártárca támogatásával.

Az Országházban rendezett nemzeti döntőben akkor tizenhárom iskolás csapat mérte össze tudását 2017. május 19-én.  A többkörös vetélkedő nemzeti elődöntőjét április 21-én tartották a Lakitelek Népfőiskolán. Ott minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat jutott tovább és képviselte saját megyéjét. Így alakult ki a mezőny, amelyben 26 általános iskolás és 20 középiskolás csapat mérkőzött meg.  A verseny középpontjában a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő nemzeti értékek álltak, ezekről kérdezték játékos formában a diákokat.

A Kárpát-medencei értékőrző vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, amelyre a győztes csapatokat (a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium diákjai és a gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda tanulói) a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai is elkísérték Szakáli István Loránd helyettes államtitkár, a Hungarikum Bizottság titkárával együtt.

A vetélkedő győztesei a kirándulás első napján a Herendi Porcelángyárban, illetve Kaposmérőn, Kassai Lajos lovasíjásznál ismerkedtek meg a hungarikumokkal.

Kép letöltéseFotó: FM

Pécsett a Zsolnay-negyedben kiállított, több mint 650 különleges Zsolnay-porcelán műalkotásból álló Gyugyi-gyűjteményt látogatták meg a diákok. A magyarországi alapítású Pálos Rend pécsi tartományi központját is meglátogatta a csoport, a Lyceum Templomban szentmisén vett részt.

A diákcsoportot elkísérő Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta: feladatuk az értékeket úgy értékesíteni, hogy az által az ember és a nemzet erősebb legyen.

Kép letöltéseFotó: FM

A Hungarikum-vetélkedő győztesei a kirándulás másnapján a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban az alföldi megyeszékhely két fontos nemzeti értékének történetéről kaptak átfogó képet, megkóstolták az igazi Tiszai halászlevet. A helyszínen megismerkedhettek a különleges szőregi rózsatő termesztésének módjával, az országos túra utolsó állomásán, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeumban a csipkevarrás élő hagyományaiba nyertek betekintést.

A kirándulás kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a fiatalok megismerjék a büszkeségeinket és azt, hogy mindezen értékek megalkotásához és továbbélésének elősegítéséhez mekkora elhivatottság, kitartás és alázat szükséges.

(FM Sajtóiroda)