Több mint 1,1 millió euró támogatásból valósul meg 2020 végéig az a magyar-osztrák közös projekt, amely januárban indult, és a Rába folyó vízgyűjtőjén a vizes élőhelyek fejlesztését tűzte ki célul.

A projekt egyik legfontosabb célja, hogy úgy hangolja össze a természetvédelmet és az árvízi védekezést, hogy közben a természeti értékek ne sérüljenek – mondta el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a projektindító keddi, szalafői tanácskozáson. A program része a tudományos ismeretterjesztés, valamint a vízi- és horgászturizmus fejlesztési lehetőségeinek feltérképezése.

A projektben magyar részről az Őrségi, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, osztrák oldalról pedig az Ilmitz-i Biológiai Állomás és az Osztrák Természetvédelmi Szövetség Stájerországi Csoportja vesz részt.

A szakemberek a 2020 végéig tartó programban közösen kutatják a határon átnyúló vízfolyások veszélyeztetett élőhelyeit, védett állatfajait, az élővilágot veszélyeztető özönfajokat és emberi beavatkozásokat, a kutatások alapján pedig megtervezik a vizes ökológiai hálózatok hatékony természetvédelmi kezelését.

A tudományos igényű felmérés kiterjed a vízfolyások élővilágát veszélyeztető emberi beavatkozásokra, és a gazdasági, valamint árvízvédelemi szempontok figyelembe vételével a különböző érdekek összehangolására törekszik.

(MTI/FM Sajtóiroda)