A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája „Forróbban, szárazabban, csapadékosabban. Nézz szembe a jövővel!”.

2016. március 23-án az Országos Meteorológiai Szolgálat dísztermében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kitért a meteorológiai szolgálat fejlesztéseinek fontosságára, hogy az előrejelzések tekintetében még magasabb színvonalon szolgálhassák ki mind az állami, mind pedig a gazdasági szférát. Beszédében említette, hogy a klímaváltozással kapcsolatban csak akkor érhetünk el nagyobb eredményeket, ha a társadalom magáénak tekinti ezt az ügyet, így a meteorológusok nem csak a kutatások, a mérések és az előrejelzések területén segíthetnek számunkra, hanem a társadalmi elhivatottság elmélyítésében is.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a Meteorológiai Világnap alkalmából a minket érő változásokhoz való alkalmazkodásra hívta fel a figyelmet, majd rávilágított a pontos klímamodellek, a reprezentatív mérések fontosságára a döntéshozók segítsége szempontjából.

A Meteorológiai Világnap alkalmából átadták a Schenzl Guidó Díjakat, a Pro Meteorológia Emlékplaketteket, valamint a miniszteri elismerő okleveleket is. Az elismeréseket V. Németh Zsolt államtitkár adta át.

Dr. Radics Kornélia, elnök asszony elismeréssel köszöntötte az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Idén már harmadszor került átadásra az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A rendezvény keretében adták át az OMSZ Tudományos Tanácsa (TuTa) által kiválasztott legszínvonalasabb szakmai publikációért járó „Szakirodalmi nívódíjat” is. Az oklevelet Dr. Horváth László a TuTa elnöke adta át.

Lezárult a meteorológiai világnaphoz kötődő rajzpályázat is, így a helyezettek az ünnepség keretében vehették át díjaikat az OMSZ elnökétől.

A kitüntetésben részesültek névsora itt érhető el.

(FM Sajtóiroda)