Többek között a madártani monitorozások adatbázisainak megosztása és a madárgyűrűzés feladatainak működtetése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel – mondta el V. Németh Zsolt.

V. Németh Zsolt hozzátette: az együttműködési megállapodás kiterjed az országos madármonitorozási programok, adatbázisok és a Madárgyűrűzési Központ működtetésére; az illegális madárpusztítás elleni közös fellépésre valamint a közép- és magasfeszültségű oszlopsorok felmérésére a madárpusztulások megakadályozása érdekében.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója kiemelte: a megállapodásban érintett területeken a civil és az állami szféra már több évtizedes együttműködésre tekint vissza. Megerősítette, hogy az önkéntesek munkája értékes, rugalmas, hatékony, segíti a természetvédelmi erőfeszítések társadalmi beágyazottságát.

Az együttműködési megállapodás aláírását azért időzítették erre a napra, mert 1971. február 2-án az iráni Ramsarban írták alá az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amely február 2-át a vizes élőhelyek világnapjává nyilvánította. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, amely a vizes élőhelyek és ezen belül is a vízimadarak élőhelyének megőrzését tűzte ki célul,  fejtette ki az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

V. Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy Magyarország 29 vizes élőhelyet, több mint 240 ezer hektárnyi területet jelölt meg a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében.

Az államtitkár továbbá azt is elmondta, hogy a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia célkitűzéseivel összhangban a tárca még az év elején egy összesen egymilliárd forint összköltségvetésű projektet indít, amely többek között kiterjed majd a magyarországi természetes és természetközeli ökoszisztémáknak az országos szintű feltérképezésére, különös tekintettel a vizes élőhelyekhez kötődő ökoszisztémákra.

Az együttműködési megállapodást az érintett felek a Magyar Természettudományi Múzeumban írták alá, az eseményen jelen volt még dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója és prof. dr. Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke is.

Dévai György a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: eredetileg Magyarország területének 35 százaléka, az Alföld területének pedig 60 százaléka tekinthető vizes élőhelynek, ezért fontos a még megmaradt természetközeli állapotú vizes élőhelyek megóvása.

(MTI/FM Sajtóiroda)