Martonvásáron háromnapos programsorozat keretében emlékeztek meg a Magyar Népdal Napjáról. Zenei hagyományaink megőrzése és ápolása érdekében megszervezett eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet.

Szakáli István Loránd elmondta: a magyar népdal, ahogyan népművészetünk többi ága is, a magyar lélek művészi kifejeződése, mely a távoli múltba tekint vissza, melynek továbbélését az apáról fiúra szálló hagyomány tette lehetővé.  Aratáskor, kukoricahántáskor, lakodalmakon, ünnepekkor énekelt népdalaink nemzedékről nemzedékre öröklődnek. A magyar népdal, a születéstől az elmúlásig, a bánattól az örömig, a találkozástól a búcsúzásig átfogja az ember érzelemvilágának teljes skáláját.

Forrás: Kortyis Dávid
A helyettes államtitkár beszédében kiemelte, a magyar népdal egyedülálló módon köti össze a nemzetet: a Kárpát-medencében élő magyarokat a más földrészeken élő nemzettársainkkal, akiknek az ismert dallamok éneklése sokszor az anyanyelv megőrzésének utolsó mentsvára. Mindezek ráébresztenek minket közös küldetésünkre, hogy őrizzük és gyarapítsuk kulturális örökségünket, amely színesíti ünnepeinket, élettel tölti meg a szürke hétköznapokat, egybeforrasztja a nemzetet.

Szakáli István Loránd rámutatott: a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja már a táncház módszer és a klasszikus magyar nóta is. Mindkettőnek közösségteremtő ereje van, hiszen ezekből az apró, összetartó közösségekből épül föl maga a nemzet. Fontosak a közösségi, kulturális élmények, hiszen ezek erősítik, mélyítik el hagyományainkat a fiatalokban. A múltban mélyen gyökerező kulturális örökségünk az azonosságtudatának forrása. Közös feladatunk szellemi örökségünk, népdalaink, népzenénk, néptáncaink megőrzése, hogy az utánunk jövő nemzedéke is örömüket leljék benne és büszkék legyenek rá. 

Szakáli István Loránd beszédében arra biztatta a kezdeményezőket, hogy éljenek a javaslattétel jogával a magyar népdallal kapcsolatban, vegyenek részt az alulról felfelé építkező hungarikum mozgalomban, mert gazdag népdalkincsünk értékeink őrzője és továbbadója. 

A háromnapos esemény zárónapján kulturális és zenei programok mellett Hungarikum udvar nyílt, ahol a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékekkel ismerkedhettek a látogatók.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)