Az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt a magyar agrárminiszter, Budapesten.

A találkozón Ssempija Vincent Bamulangaki és Nagy István a két ország mezőgazdasági együttműködéséről szóló keretmegállapodást írt alá. A dokumentum főként az élelmiszerbiztonságra, a halászatra és akvakultúrára, valamint az öntözési technológiára vonatkozó jövőbeni kooperációról szól.
Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország különleges partnerként tekint Ugandára. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk komoly szakértelemmel rendelkezik a feldolgozótechnológia terén, amely Uganda számára is hasznos lehet.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

Magyarország a világ 6. legnagyobb vetőmagtermesztője. A magyar miniszter kiemelte, hogy hazánk garantálja a hazai mezőgazdasági termelésből származó növényi alapanyagok, vetőmagok és szaporítóanyagok GMO-mentességét, mivel Magyarországon géntechnológiával módosított növényfajta/hibrid köztermesztésben történő felhasználása a hatályos jogi szabályozás alapján nem engedélyezett.
Nagy István közölte, hogy a halgazdálkodás Magyarországon elsőszámú szektor, ezen a területen szintén világszínvonalú szaktudással rendelkezünk. A  Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Haltenyésztési Kutatóintézetén keresztül, valamint a területen kiemelkedő magyar cégek bevonásával kutatócserék, képzések valósulhatnak meg a jövőben.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

A miniszter beszámolt egy kiemelkedő magyar termékről, amely nélkülözhetetlen lehet az öntözésrendszerek nélküli mezőgazdasági területeken. Az organikus talajkondicionáló készítmény javítja a növények vízfelvételi lehetőségét és csökkenti a talaj szárazság okozta változásait.

(AM Sajtóiroda)