A szorosabb agrárdiplomáciai kapcsolatok kialakítása érdekében nagykövetetekkel tárgyalt Nagy István agrárminiszter Budapesten az Agrárminisztériumban.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

Magyarország számára a japán piac kiemelten fontos a mangalicaexport esetében - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Sato Kuni japán nagykövettel folytatott megbeszélésén. Kiemelte, hogy a magyarországi afrikai sertéspestis vaddisznóban történő megjelenését követően legfontosabb célunk a betegség házisertés állományba történő átterjedésének megakadályozása.  Magyarország vezető hatalomnak számít a meggytermesztésben, de ha az ázsiai ország részéről továbbra is van igény ezen a területen a kooperációra feldolgozás tekintetében is, akkor további partnerség számára is nyílhatnak lehetőségek a magyar meggy felhasználásában.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István és Bashir Hassan Bashir szudáni nagykövet egyetértett abban,  hogy Magyarország és Szudán között a kétoldalú üzleti fórumok élénkíthetik a két ország közötti agrárkapcsolatokat. Az afrikai országgal idén zajlott az első szakértői szintű találkozó, amelyen több konkrét projekt kapcsán is láttak lehetőséget együttműködésre a magyar és szudáni résztvevők.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

Magyarország és Libanon további lehetséges együttműködési lehetőségeit körvonalazta az agrárminiszter és Joanna Azzi libanoni nagykövet. A két ország közötti  agrárkapcsolatokat üzletember találkozók és termékbemutatók tehetik még eredményesebbé a jővőben.

(AM Sajtóiroda)