Az idén várható 2010 óta a legnagyobb szőlőtermés és a legnagyobb bormennyiség, az előrejelzések szerint kiváló minőségben – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 Ma Reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását az idei szélsőséges időjárás, ennek következtében ebben a három országban 10-20 százalékkal kevesebb szőlő termett, ami felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közszolgálati csatorna reggeli műsorában.

A tárcavezető hozzátette: a magyar szőlőtermelés az elmúlt néhány évben a divatos, minőségi, keresett fajták irányába mozdult el. A tárcavezető nagy eredménynek tekinti, hogy egyebek mellett a Cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér is teret hódított, ennek is köszönhető, hogy az importot sikerült visszaszorítani.

Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter bort hoztak be hazánkba a kereskedők – fogalmazott Fazekas Sándor. Az elmúlt két évben az olasz borok importmennyisége a korábbi felére csökkent, ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy a kedvező árú, de jó minőségű borok piacán a magyar termelők is helyt tudnak állni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar borok legnagyobb felvevőpiaca Németország, Szlovákia, Románia, Csehország és Ausztria, az Európai Unión kívül pedig Kínába 40 ezer hektoliter bort exportál az ország, valamint Japán is komoly mennyiséget vásárol.

A magyar borok minőségének javulását legjobban az idén öt éves Nemzeti Borkiválóság Program fejezi ki. Az elmúlt években ültetvénytelepítés, technológiai korszerűsítés zajlott számos szőlőben, emellett a szakmai fejlődés is látszik a termékeken. A magyar borok keresettek, a legtöbb borversenyen sikeresen szerepelnek. Emögött hihetetlen munka van. Ma már a jó bornak is kell a cégér, és a Borkiválóság Program, az országkóstoló képes arra, hogy a teljes mezőnyt fölmérje, és az eredményt évről évre a vásárlók elé tárja – mondta a miniszter.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a tárcavezető beszámolt a jövedéki szabályok változásáról is, amelynek értelmében az a termelő, aki 1000 hektoliternél kevesebb bort állít elő, az kisüzemi bortermelői státust kérhet. Ezzel az adminisztrációs könnyítéssel, ami adófizetői szempontból is kedvezőbb helyzetet teremt a borászoknak, az érintettek mintegy fele élt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

(MTI/FM Sajtoiroda)