2017. május 18-án Barcelonában adták át a tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobbjainak járó elismeréseket. A csatlakozó önkéntesek megvalósított helyi kezdeményezéseikkel, akcióikkal nemcsak a keletkezett hulladékmennyiség csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem nemzetközi porondon is megmérettetik magukat.

A kezdeményezés koordinátorai – Magyarország esetében a Földművelésügyi Minisztérium – minden évben kiválasztják azokat a legjobb hazai hulladékcsökkentést szolgáló akciókat, melyek közül egy nemzetközi, elismert szakemberekből álló öttagú zsűri választja ki a legkiemelkedőbb ötleteket, gyakorlatokat.

A Héthez 6 kategóriában lehet csatlakozni - oktatási intézmény; államigazgatási szerv, hatóság; gazdálkodó, ipari szervezet; egyesület, civil szervezet; egyéb szervezet - , így e 6 kategóriában hirdetnek nyertest.

Idén két magyarországi szervezetért is drukkolhattunk, akik bekerültek az elődöntősök közé. A Barangoló Közhasznú Egyesület „Nulla hulladék” programsorozata és a PontVelem Program mögött álló csapat a helyszínen izgulta végig az eredményhirdetés pillanatait.

A nemzetközi elismerést Egyesület, civil szervezet kategóriában a Békés megyei Végegyháza Barangoló Közhasznú Egyesületének elnöke, Horváth Csilla Judit vehette át a legnagyobb európai környezetvédelemmel foglalkozó civil szövetség, az Európai Környezetvédelmi Iroda hulladékgazdálkodással foglalkozó szakemberétől, Piotr Barczaktól, aki méltatta a lelkes kis csapatot, amely képes volt az egész települést a közös cél érdekében megmozgatni.

Az Egyesület által megvalósított - több lépésből álló komplex - program példaértékű lehet a kistelepülések közösségei számára is. A megvalósított program hozzájárult a lakosok közösségének környezeti szempontú szemlélet- és életmódváltásához, a civil kerekasztal beszélgetéstől, az elektronikai hulladékgyűjtésen át, egészen a családokat, gyermekeket megcélzó, a hulladék keletkezésének megelőzését hangsúlyozó játékos, cselekedtető foglalkozásokig.

Szintén magyar nyertese van az Európai Hulladékcsökkentési Hét brüsszeli szervezője által kiírt nemzetközi fotópályázatnak, ugyanis a hulladékcsökkentési jó gyakorlatok kategóriában: a hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda Klímanócskái érték el az első helyezést.

Magyarország 2012 óta minden évben csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, mely idén 2017. november 18-26. között zajlik majd. Már most lehet ötletelni a megvalósítandó saját akciókon, hogy a jövő évi Európai Hulladékcsökkentési Díj gálán – akár több kategóriában is – ismét a magyar díjazottak sikerének örülhessünk.

(FM Sajtóiroda)